Пикантни печени пиперки за зима со соја сос
Подгответе се за зимата со оваа едноставна, но неверојатно вкусна салата од пикантни печени пиперки со соја сос!
Овој рецепт, инспириран од корејската кујна, нуди совршен баланс на ароми и е идеален за оние кои сакаат да уживаат во уникатен вкус без комплицирана подготовка.
Без потреба од стерилизација, оваа салата е лесна за подготовка и ќе додаде посебна нота на вашите јадења во текот на целата година, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 1,8 кг пиперки (благи или лути или мешавина)
– 150 мл растително масло
– 6 супени лажици соја сос
– НМД
Постапка:
1. Исечете ги пиперките дијагонално на парчиња со ширина од 1,5 до 2 см. Доколку семките се меки, можете да ги оставите, а по желба можете и да ги отстраните.
2. Подсушете ги исечканите пиперки. Ова може да се направи во електрична сушилка за храна во времетраење од 4 до 5 часа или на свеж воздух во тек на 12 часа. Целта е пиперките да станат лесно дехидрирани, но не целосно суви.
3. Во длабока тава загрејте 150 мл растително масло на силен оган. Додајте ги подготвените пиперки и, повремено мешајќи, пржете ги 5 до 6 минути.


4. По 5 минути пржење, додајте 6 полни супени лажици соја сос. Промешајте и продолжете да пржите уште 5 минути.
5. Откако пиперките се готови, исклучете го шпоретот. Веднаш распоредете ги топлите пиперки во чисти и суви тегли, кои претходно сте ги измиле со детергент и добро сте ги исушиле, заедно со капаците.
6. Добро набијте ги пиперките во теглите за да нема празнини. Потоа, затворете ги теглите, превртете ги наопаку и оставете ги да се изладат на собна температура.
7. По целосното ладење, чувајте ги теглите на темно и ладно место.
Оваа салата е совршена придружба за разни јадења и ќе го збогати вашето мени со автентичен вкус. Уживајте! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:











