Чистиот јаворов сируп содржи повеќе од 20 лековити својства, додека некои истражувања ги докажуваат неговите антиканцерогени и антибактериски својства. Јаворовата кора е богата со сируп кој е откриено дека одлично го прочистува организмот.
После објаснувањето за својствата на овој сируп, на крајот од текстот можете да ја прочитате ди-етата кога гарантира брзо ослободување од вишокот к илограми. Сирупот се добива директно од кората на дрвото и се вари во вода до посакуваната густина. Наликува на редок мед и има темнокафеава боја.
Овој нутритивно богат и лековит сируп има многу позитивни влијанија врз организмот: ги исфрла сите насобрани наслаги од цревата, ги ослободува тенките влакненца кои служат за апсорпција на хранливите материи, спречува појава на болести кои се јавуваат како резултат на акумулација на ток-сични материи во цревата.

Понатаму, ги чисти бубрезите и целиот дигестивен систем, го ослободува телото од ток-сини и го намалува притисокот врз нервите, го намалува притисокот врз артериите и кр-вните садови и го одржува младешкиот изглед.
Јаворовиот сируп може да го подобри здравјето на срцето. Благодарение на високата содржина на цинк, јаворовиот сируп може да спречи разни кардиоваскуларни заболувања, како што се мозочен у дар и артериосклероза. Исто така, цинкот може да ги направи кр-вни садови посилни со подобрување на функцијата на клетките што ја сочинуваат внатрешната обвивка на аrтериите.
Д иета со јаворов сируп

Покрај замена за шеќер, можете да го користите и за деток.сикација на организмот, што ќе овозможи здраво сла-беење. Овој сируп го забрзува варењето, го забрзува метаболизмот и придонесува за здравјето на црниот дроб.

Стенли Бароуз во книгата Искуството за чистење ги потврдува позитивните страни на деток-сикација со лимонада и јаворов сируп, а можете да го подготвите сами дома. Оваа д иета е наменета за прочистување на организмот.
Се спроведува 5-10 дена проследено со минимум 40 дена пауза. Пред да започнете со оваа диета, намалете (или исклучете) го внесот на газирани пијалаци и кофеин. Пред отпочнување на оваа диета потребно е да се конcyлтирате со вашиот лекар. Кај некои луѓе е доволно да се спроведе и само еден ден, а кај некои и повеќе..
Потребни состојки: 2 лажици лимонов сок, 2 лажици јаворов сируп, 1/10 лажичка лута пиперка (прстофат чили во прав), 300 мл вода.

Оваа диета вклучува исклучиво земање на овој пијалак и ја исклучува целата цврста храна од вашето мени во наредните 5 дена. Можете да пиете од 6 до 12 чаши од оваа лимонада во текот на денот. Ако чувствувате глад, веднаш испијте нова чаша.
По чистење на телото, не враќајте се веднаш на стариот начин на исхрана, бидејќи без внес на цврста храна, желудникот се става во мирување. Многу е важно постепено да се враќате на нормалната исхрана.

По д иетата, во вашето мени полека започнете да вклучувате лесна и здрава храна полна со витамини и протеини. Започнете со овошни сокови, супи, чорби, овошје и зеленчук.
Ако за време на раната пролет, ја пресечете кората на одредени видови јавори, од нив ќе истече чист сок. Поголемиот дел од овој сок е вода, иако 2% припаѓа на природниот шеќер – сахарозата.

Ако потоа го загреете овој сок додека да испари поголемиот дел од водата, ќе добиете густ јаворов сируп. Обично се потребни околу 30-40 литри сок од јавор за да се добие еден литар сируп, а со „пумпање“ на едно јаворово дрво за 4 недели, може да добиете околу 40 литри сок.
Во 40-тите години на минатиот век, јаворовиот сируп се собирал во кофи со д упчење на дрвата и потоа се ставало дрвена цевка низ која сокот течел во кофата. Најдобри денови за собирање на јаворов сок се раните пролетни денови пред да се појават пупките, при што температурата треба да е малку повисока во текот на денот, и малку пониска од температурата на замрзнување на водата во текот на ноќта.
Се користи како природен засладувач, арома или како индустриска суровина за колачи и бонбони и може да се јаде во разни комбинации. Не содржи протеини, а има 67 грама јаглехидрати и 0,2 грама масти.

Јаворовиот сируп може да се расипе, а расипувањето е многу слично како и кај домашниот џем, односно се зафаќа тенка „кожичка“ на самата површина. Во овој случај доволно е само да се излупи тенкиот слој, а остатокот од сирупот е употреблив. Јаворовиот сируп најдобро е да се чува во стаклени садови како што се тегли или шишиња.