ПЕЧИ ГМЕЧИ…Најубавите рецепти за најубавата традиционална зимница…
Печи-Гмечи е традиционална македонска зимница која се приготвува во речиси секое семејство. Оригиналниот рецепт содржи везени пиперки, но може да се приготви и од обични или кој какви има.
Исто така, според оригиналниот рецепт пиперките само малку се запекуваат и не треба да се лупат, но на оние што им пречи – ги лупат.
Прво ќе ви го претставуме рецептот на нашата читателка, која денес го објави во нашата група и нè инспирираше да го напишеме овој пост. Со здравје и со сласт да си јадете сите!
РЕЦЕПТ 1 Фото и рецепт: Благица Баба Буки Ивановска – Потребни состојки:
5 кг пиперки везени,
4 чаши (јогуртни чаши од 180-200 мл) оцет,
3 чаши ладна вода,
1 чаша сол,
1 ½ чаша шеќер,
1 чаша масло
РЕЦЕПТ 2 – Потребни состојки:
5 кг везени пиперки,
250 г шеќер,
150 г сол,
2 литри вода,
250 мл масло и
100 мл есенција
РЕЦЕПТ 3 – Потребни состојки:
8 кг зелени пиперки,
4 филџани за кафе масло,
2,5 филџани оцет,
0,5 филџан шеќер,
2/3 филџан сол,
1 китка сечкан магдонос,
1 главица лук сечкан и
околу 5-6 големи тегли
ПОСТАПКА:
Најубавите рецепти за ПЕЧИ ГМЕЧИ – кој пробал знае, а кој не не пробал, ќе се кае