Овој топол напиток се пие во сите месеци кои во својот назив ја содржат буквата „p“

Рецепт и фотографии на Драгана Ѓорѓевиќ. „Варено вино традиционално се пие и се приготвува зимно време, а особено за празнициците, па така, претставува симбол на божиќните и новогодишните панаѓури“, вели Драгана.




„Многумина тврдат дека освен што го загрева телото, го подига и pacположението. Велат дека исто така, вареното вино е лековито и делува антивиpусно, поради сите моќни зачини кои се додаваат во овој топол напиток.

„варено вино“ – Рецепт и фотографии на Драгана Ѓорѓевиќ




Постои и верување дека paкијата се грее, а виното се ваpи и се носат долги гаќи во сите месеци во текот на годината кои во својот назив ја содржат буквата „р“. Тоа би било од септември до април.

„варено вино“ – Рецепт и фотографии на Драгана Ѓорѓевиќ




Јас искрено верувам дека е така и многу често и греам ракија и варам вино“, објасни Драгана Ѓоѓевиќ и објасни кои состојки се потребни и како се подготвува овој вкусен и лековит напиток кој го користеле нашите претци уште многу одамна.




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 мл црно вино, 250 мл вода, 3 лажици шеќер, ванила (мешунка, екстракт или ванилин шеќер), цимет (стапче или во прав), анис (ѕвездичка), каранфилче (1-2), лимон исечкан на коцки, портокал исечкан на коцки, ловоров лист, малку црн пипер




ПОСТАПКА: Сите претходно наведени зачини се додаваат по вкус, па така од некој може да ставете повеќе или помалку, а некој ако не ви се допаѓа не ставајте го воопшто. Ова се приближни количини, од сè по едно, а вие можете да си го направите и по свој вкус.




Исто така, наместо црно, може да сварите и бело вино, кое исто така е многу вкусно и лековито. Па, да започнеме: во едно тенџере ставете ги водата и шеќерот на оган, да зоврие и да се вари неколку минути колку да згусне.

„варено вино“ – Рецепт и фотографии на Драгана Ѓорѓевиќ




Потоа додајте ги зачините по вкус и оставете неколку минути за да се ослободат аромите. Кога смесата е сварена, додајте го виното и почекајте да зоврие еден „клуч“. Виното е готово, па сервирајте го во чаши со капаци за да се задржат мирисите.




Потоа може да додадете и мед. Многу е убава комбинацијата и кога ќе додадете малку рум или бренди. Сè е по желба и по вкус. Најважно е доброто друштво и позитивните мисли, а виното ќе придонесе за остатокот од расположението. На здравје! Рецепт и фотографии на Драгана Ѓорѓевиќ.




„варено вино“ – Рецепт и фотографии на Драгана Ѓорѓевиќ
Претходна статијаPyca трева е „жив јод“ кој расте во природата – лекува секакви болести
Следна статијаОва е најлесниот и најбрзиот начин за развлекување на домашни кори за пита