Чајот од глуварче делува врз клетките зафатени со карцином на тој начин што тие се распаѓаат во рок од 48 часа, а истовремено ниедна здрава клетка во организмот не заболува.

Оваа неправедно запоставена билка често се смета за плевел, а има толку многу лековити својства: потребно е само да се набере од чиста почва, далеку од сообраќај и загадување.

Иако нашите баби порано правеа сируп од глуварче знаејќи дека содржи лековити супстанции, она што сигурно не го знаеле е дека коренот од глуварчето може да им помогне на заболените од рак.

Научниците од Универзитетот Виндзор во Канада, откриле дека оваа билка делува „подобро“ од хемотерапија бидејќи таа ги „убива“ сите клетки, а глуварчето делува само на клетките зафатени со карцином, пренесува pressonline.rs.

Покрај диуретските својства, поттикнува лачење на жолчен сок, го чисти црниот дроб, помага при алергии и го намалува холестеролот. Содржи многу важни витамини и минерали како што се витамин Б6, тиамин, рибофлавин, витамин Ц, железо, калциум, калиум, фолна киселина и магнезиум.

Содржи и до 535% од потребниот внес на витамин К и околу 110% од препорачаниот дневен внес од витаминот А. Тоа се сите факти за оваа билка кои се познати веќе со години.

Но, новите истражувања фрлија сосема ново светло врз глуварчето.

ЧУДОТВОРЕН ЧАЈ ОД ГЛУВАРЧЕ

На Универзитетот Виндзор во Канада било спроведено иницијално истражување на Одделот за хемија и биохемија, а резултатите даваат нова надеж за болните од карцином.

Откриено е дека коренот од глуварчето ефикасно ги „убива“ клетките зафатени со карцином, но без никакви последици по останатите клетки во организмот.

Чајот од глуварче делува врз зафатените клетки кои започнуваат да се распаѓаат во рок од 48 часа.

Континуираните третмани со корен од глуварче можат да уништат поголем дел од клетките зафатени со карцином, а поради овие неочекувани резултати, истражувачите добиле дополнителна поддршка да продолжат со истражувањето на оваа чудотворна билка.

Џон ди Карло, 72-годишен човек кој лично се уверил во лековитоста на глуварчето, поминал низ интензивни и „агресивни“ хемотераписки третмани во текот на три години, пред да го отпуштат лекарите дома за да ги помине последните денови од животот со своето семејство.

Со оглед на тоа што лекарите имале се помалку алтернативи во пронаоѓањето на функционално решение во борбата против неговата болест, му било предложено да пие чај од глуварче, како последна сламка за спас.

После само 4 месеци, овој човек доживеал ремисија на болеста (делумно или целосно повлекување на болеста).