Home зимница Ова е рецептот што го барав, ЛУТЕНИЦА само од пиперки и домати

Ова е рецептот што го барав, ЛУТЕНИЦА само од пиперки и домати

Рецепт за домашна лутеница од домати и пиперки – рецепт и фото на Гала Крстева Башева

Лутеницата е традиционално јадење што го освојува вкусот со својата едноставност и богатство на ароми.

Овој рецепт за лутеница од домати и пиперки, збогатена со неколку чешниња лук и зрна црн пипер, нуди автентичен вкус кој совршено се вклопува во секој оброк.

Подгответе ја оваа вкусна лутеница и уживајте во домашната магија на македонската кујна, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Лутеница – рецепт и фото на Гала Крстева Башева

Потребни состојки:

3 кг црвени пиперки (благи и лути по вкус)
3 кг домати
200 мл масло
200 мл оцет
150 г шеќер
60 г сол
5-6 чешниња лук (по желба)
1 лажичка зрна црн пипер (по желба)

Постапка:

1. Исчистете ги пиперките од дршките и семките. Испечете ги во рерна или на скара додека лушпата се зацрни, а потоа излупете ги. Смелете ги излупените пиперки во машина за мелење месо или во блендер до добивање мазна смеса.

2. Излупете ги доматите, по можност со кратко бланширање во врела вода за полесно лупење. Смелете ги и ставете ги да се варат во длабок сад на средна температура.

Мешајте повремено и варете додека смесата се згусне и ја намали течноста.

3. Додајте ги смелените пиперки во садот со згуснатите домати. Потоа, додајте го маслото, оцетот, шеќерот, солта, ситно исечканите чешниња лук и зрната црн пипер.

Продолжете со варење на тивок оган, со повремено мешање, додека смесата се згусне.

4. Подгответе чисти и суви тегли од 0,5 литри. Наполнете ги теглите со топлата лутеница, оставајќи мал простор до врвот. Затворете ги со капаци и стерилизирајте ги во врела вода 10 минути.

5. Оставете ги теглите да се изладат на собна температура, а потоа чувајте ги на ладно и темно место.

Оваа лутеница е идеална за сервирање со леб, сирење или како додаток на главни јадења. Уживајте во нејзиниот богат вкус!