Оригинален рецепт за КРЕМ ОД БАДЕМ каков што се подготвуваше во еден познат хотел…
Здраво љубители на вкусна, домашно зготвена храна. На неколкумина им ветив дека ќе го објавам оригиналниот рецепт за кремот од бадем, кој се продаваше во продавницата на хотелот „Балкан“ во Софија.
Мојата покојна баба Борјанка беше еден од готвачите на хотелот „Балкан“, а во нашето семејство овој десерт се прави на секој празник. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
1 литар свежо млеко,
1 кутија кисела павлака – 400 г,
8 лажици шеќер,
2 кесички бурбон ванилин шеќер,
2 кесички желатин,
грст печени бадеми (мелени).
ПОСТАПКА:
Растворете го желатинот во водена бања. Млекото се загрева со шеќерот малку додека да се растопи, па додајте ги желатинот и ванилиниот шеќер.
Кога смесата ќе се олади, ставете ја во фрижидер да се стегне до густината на боза. Потоа додајте ја павлаката и матете со миксер додека да се изедначи. Додајте ги мелените бадеми.
МАГНОЛИЈА КРЕМ ВО ЧАША…Имав млеко во фрижидер и решив да го испробам рецептот…Воодушевени сме!
Баба ми многу брзо ги сечеше со нож, но јас не ја совладав оваа вештина. Рецепт на Аделина Михајлова.
КЕСКУЛ – Турски десерт кој потсетува на рафаело, готов за 15 минути…