Рузмаринот е, пред сè, градинарско растение и не сака да живее во затворен простор. Безброј градинари се обиделе да го одгледуваат во затворени простории, но крајот е обично тажен – суво, пожолтено растение.

Меѓутоа, ако целосно се посветите на новото растение рузмарин, можеби ќе успеете да го одржите во живот, но важно е да ги избегнувате четирите работи кои го „yбиваат“ ова исклучително растение.

Првиот проблем се јавува кога ќе го внесете рузмаринот од градината во собата. Не заборавајте дека тоа претходно уживаше во директна и силна сончева светлина помеѓу шест и осум часот.

Кога ќе го преместите во затворен простор, тоа станува гладно за сонце – обично добива помеѓу четири и шест часа слаба или индиректна светлина.

Затоа е важно прво постепено да го преместите растението во градината – на место со повеќе сенка и тоа неколку недели пред да сакате да го внесете во куќата, за да може да се адаптира.

Променетите услови ќе ги принудат листовите поефикасно да ја користат светлината и рузмаринот полесно ќе го толерира недостатокот на сончева светлина во куќата.

Кога ќе го внесете, ставете го до најдобро осветлениот прозорец. Ако нема најмалку шест до осум часа светлина, треба да набавите светилка наменета за растенија.

Наводнувањето е уште еден чест проблем – рузмаринот често се наводнува, а понекогаш и премалку. Важно е дренажата да биде одлична, но никогаш не дозволувајте почвата целосно да се исуши.

За да спречите рузмаринот да биде нападнат од мувла, не чувајте го во простории со висока влажност, како што се кујната и бањата.

Идеално би било да обезбедите што е можно посилна циркулација на воздухот, иако никогаш нема да постигнете вентилација како во природата. Понекогаш вклучете го и вентилаторот.

Штетниците тешко ќе го уништат растението доколку веќе не е ослабено, но доколку дошло до некоја зараза, користете органски пестициди за домашните растенија.

Добро одгледаниот рузмарин ќе биде прекрасен помошник во сè – нега на лицето и коса, домашна декорација која ќе мириса прекрасно, како и во кујната, каде ова растение е скапоцен зачин.

NMD.mk