Home ТЕСТО Од 2 кг брашно направив 45 лепчиња…Ги правам кога имам слава и...

Од 2 кг брашно направив 45 лепчиња…Ги правам кога имам слава и сите до едно се изедуваат…

Од 2 кг брашно направив 45 лепчиња…Ги правам кога имам слава и сите до едно се изедуваат…

Драги пријатели, денес со вас ќе споделам еден вкусен рецепт за лепчиња кои се многу меки и растат како балончиња.

Од само 2 килограми брашно добивате неверојатни 45 парчиња меки лепчиња, совршени за појадок, ужина или замрзнување за подоцна, пишува НМД.

Лесен е, практичен и толку вкусен што ќе се прашате зошто досега сте купувале леб. Подгответе се да ги воодушевите вашите најблиски со овој едноставен, но импресивен рецепт!

Потребни состојки (се мери со чаша од 200 мл):

За тестото:
2 кг брашно
2,5 чаши млако млеко
5 чаши млака вода
80 мл масло
2 лажици сув квасец (20 г)
3 лажички сол

За премачкување:
2 лажици јогурт
1 жолчка
¼ чаша вода (25 мл)
НМД

Напомена: Чашата што се користи е со волумен од 200 мл.

Корисни алатки:

Миксер за тесто, цена ОВДЕ. Комплет сад со алатки за тесто, цена ОВДЕ. Миксер, цена – ОВДЕ. Кујнска вага, цена ОВДЕ. Калап за печење, цена ОВДЕ. Калап за ферментирање тесто, цена ОВДЕ.

Огноотпорни ракавици и силиконски кујнски алат, цена ОВДЕ. Силиконска шпатула, цена ОВДЕ. Нелепливи калапи за печење леб, цена ОВДЕ. Метално тенџере со капак, голем капацитет, цена ОВДЕ.

Кујнски крпи, цена ОВДЕ. Садови со капаци во разна големина, цена ОВДЕ. Нелепливи 3 силикони, цена ОВДЕ. Кутија за колачи, цена ОВДЕ. Жица за матење, цена ОВДЕ. Нож за сечење леб, цена ОВДЕ.

Постапка:

Во голем сад измешајте ги брашното, солта и сувиот квасец. Додајте ги топлото млеко, топлата вода и растителното масло.

Месете додека да добиете мазно и меко тесто. Покријте го садот и оставете го тестото да ферментира 1 час на топло место.

Откако тестото ќе нарасне, повторно замесете го кратко за да се ослободите од вишокот воздух и мирисот на квасец. Оставете го да отстои уште 30 минути.

Поделете го тестото на 45 еднакви парчиња. Секое парче обликувајте го во топче и оставете ги да отстојат уште 20 минути.

Загрејте ја рерната на 250°C. Во меѓувреме, измешајте ги јогуртот, жолчката и водата за премачкување.

Земете ги одморените топчиња тесто, лесно притиснете ги со дланка за да добијат форма на тркалезни лепињи и премачкајте ги со смесата од јогурт.

Ставете ги лепчињата на плех обложен со хартија за печење и печете ги во загреана рерна на 250°C околу 10 минути или додека да добијат златна боја.

Извадете ги од рерната, оставете ги малку да се изладат и уживајте во нивната мекост и вкус! Остатокот можете да го замрзнете – ќе останат свежи и вкусни кога ќе ги одмрзнете.

Совет:

Овие лепчиња се идеални за сендвичи, додаток кон супи или едноставно со малку путер. Пробајте ги и споделете го вашето искуство – сигурна сум дека ќе станат омилени во вашата кујна!

Добар апетит!

Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ:

https://youtu.be/2wprNwKd9VI?si=ZeAr9Uh0JGIT5iMw