Истражувањата покажуваат дека гените се одговорни за 15-20% од луѓето кои се квалификуваат како „многу чувствителни“. Психологот Елејн Арон интензивно го проучувал овој феномен и користејќи МРИ скенови на мозоците на многу чувствителните луѓе, открила дека тие ги доживуваат звуците, чувствата, па дури и присуството на други луѓе многу поинтензивно од останатите.

Емоционалната интелигенција е вашата способност да ги препознаете и разберете емоциите кај себе и кај другите и вашата способност да ја користите оваа свест за да управувате со вашето однесување и односи. Добрата вест е дека високо чувствителните луѓе не се повеќе или помалку емоционално интелигентни од другите. Тие едноставно ја користат емоционалната интелигенција поинаку.

Ако некогаш сте се запрашале дали припаѓате во оваа група, следниве се најчестите квалитети кои ги поседуваат високо чувствителните луѓе. Прочитајте и размислете во колку од нив се пронаоѓате:

Размислувате длабоко. Кога животот ќе ви фрли крива топка, се повлекувате длабоко во вашата школка, размислувајќи за секој аспект од она што се случило пред да преземете каква било акција. Малите работи (во вашиот живот и во животот на другите луѓе) можат да имаат големо влијание врз вас.

Вие сте ориентирани кон деталите. Вие сте исто толку чувствителни на детали како и на чувствата. Гледате детали што другите ги пропуштаат и не сте задоволни додека крајниот резултат не е перфектен. Ова може да се однесува и на најобичните, секојдневни активности, како готвење, на пример.

Ви треба подолго време за да донесете одлуки. Склони сте да копате длабоко под површината, имате тенденција да ги одолговлекувате одлуките. Не можете, а да не се обидете да го поминете секој можен исход низ вашата глава, а тоа често е на сметка на отчукувањата на часовникот.

Скршени сте од лошите одлуки. Кога конечно ќе донесете одлука, а тоа ќе излезе дека е лош избор, вината ја поднесувате многу потешко од повеќето луѓе. Ова може да создаде маѓепсан круг кој уште повеќе го забавува вашиот процес на донесување одлуки, бидејќи стравот од донесување лоша одлука е дел од она што на прво место ве забавува.

Вие сте емотивно реактивни. Кога сте оставени сами на себе, имате непредвидлива реакција на вашите чувства. Имате и силни реакции на она низ што минуваат другите луѓе. Кога вашите емоции стануваат силни, лесно е да дозволите да го одземат вашето однесување. Тешкиот дел е да ги канализирате вашите чувства.

Остро ги прифаќате критиките. Вашите силни чувства и интензивните емоционални реакции можат да ја отежнат критиката која е наменета за вас. Вие исто така имате тенденција напорно да размислувате за работите и да ги истражувате длабоко. Ова истражување на критики може да ви биде добро на долг рок, бидејќи вашата способност да „отфрлите“ некоја навика, ви помага да ги направите соодветните промени.

Добро работите во тимови. Вашата единствена способност да ги земете предвид чувствата на другите луѓе, да ги мерите различните аспекти на повеќеслојните одлуки и да обраќате внимание на помалите детали, ве прави исклучително вредни во тимска средина.

Се разбира, ова може да резултира со контраефект ако вие сте оној кој има задача да донесува конечни одлуки, бидејќи вие сте подобро прилагодени да понудите податоци и анализи отколку да одлучувате дали да го притиснете црвеното копче или не.

Имате одлични манири. Вашата зголемена свест за емоциите на другите луѓе ве прави многу совесни. Посветувате големо внимание на тоа како вашето однесување влијае на другите луѓе и имате добри манири да го покажете тоа. Исто така, особено се нервирате кога другите луѓе се груби.

Отворените канцеларии ве доведуваат до лудило. Вашата чувствителност кон други луѓе, гласни звуци и други стимули го прави практично невозможно за вас да работите ефикасно во отворено канцелариско опкружување. Подобро ви е да бидете сами затворени во коцка или да работите од дома.