„Не сакам веќе да перам валкани чорапи, да правам супи и колачи“…Снежана на 60 одлучи да го остави сопругот…и процвета…

„По долго размислување и анализирање, донесов одлука да започнам нова фаза од мојот живот. Иако годините во брак беа исполнети со многу убави моменти и радости, дојде време да почнам да живеам како самостојна жена.

На шеесет и нешто години за прв пат чувствувам потреба да го живеам животот како што сакам, без компромиси и ограничувања.

Бракот, кој беше темел на мојот живот повеќе од четири децении, сега станува товар што сакам да го тргнам од моите плеќи за да си дозволам автентично исполнување.

Животот со иста личност често со себе носи рутина и стагнација. Чувствувам дека излегов од тој шаблон и дека е време да одам во непознатото, да работам на себе, да ги истражам своите потенцијали и желби.

Сакам повторно да се чувствувам жива, да откривам нови хоби, да запознавам нови луѓе и да патувам без товарот од минатото.

Разводот не е чекор што го направив лесно. Поминав низ процес на интроспекција и саморефлексија за да се осигурам дека ова е најдобриот чекор за мене и за мојот сега поранешен сопруг.

Во брак сум од 22 години и сега решив да се разведам.

Со истиот човек живеам цел живот, со него имав и 3 здрави деца кои фала богу сите си заминаа од дома во потрага по својата среќа.

Ова се моите причини зошто одлучив да го напуштам сопругот и да бидам самохрана жена:

-Никому ништо не должам во животот. Кога ќе се разведам, не треба никому да барам изговори за тривијални работи како: зошто ги оставив влечките пред врата или зошто не ја затворив вратата од оставата, чајната кујна.

-Повеќе нема да ги перам туѓите валкани чорапи, да готвам супи, да месам колачи… Сега ќе се грижам за себе и за своето здравје и ќе готвам само што сакам да јадам.

-Повеќе нема да морам да се грижам каде е мојот сопруг. Дали се опијанил со пријателите, дали застанал на пиво и седнал пред продавницата…

-Отсега ќе живеам само за себе и за моите деца. Ќе се посветам на некое хоби и до мене нема да има маж кој ќе ми каже „Луда жено, зошто ти треба тоа на таа возраст“.

-Не сакам повеќе да живеам покрај човек кој на славите ќе ме „поклопува“ пред неговите роднини, преправајќи се дека ја испил сета мудрост на светот.

Доста ми е од сѐ. Чувствувам дека ми останаа уште 10-тина квалитетни години од животот и сакам да ги поминам сама и слободно“.