Home ТЕСТО Најубавите крофни се прават по рецептот на баба ми…Памук меки и шупливи

Најубавите крофни се прават по рецептот на баба ми…Памук меки и шупливи

Рецепт за домашни крофни

Добредојдовте во светот на домашните задоволства! Овој рецепт за крофни е едноставен, но дава неверојатно меки, воздушни и вкусни крофни кои секогаш успеваат.

Совршени за уживање во секое време, овие крофни ќе ве воодушеват со својата едноставност и прекрасен вкус. Следете ги чекорите и подгответе ги најдобрите крофни што некогаш сте ги пробале, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

– 250 мл млако млеко
– 1 лажичка сув квасец
– 1 лажичка шеќер
– 1 кесичка ванилин шеќер
– кора од еден лимон
– 50 г растопен путер
– 1 јајце
– 600 г повеќенаменско брашно
– 1 лажичка сол
– масло за пржење
– шеќер во прав или кристален шеќер за посипување
– НМД

Постапка

1. Во сад сипете 250 мл млако млеко, 1 лажичка сув квасец и 1 лажичка шеќер. Промешајте и оставете ја смесата да отстои 10 минути за да се активира квасецот.

2. Во смесата додајте 1 кесичка ванилин шеќер, рендана кора од еден лимон, 50 г растопен путер и 1 јајце. Промешајте додека сите состојки се соединат.

3. Постепено додавајте 600 г повеќенаменско брашно и 1 лажичка сол. Месете додека да се формира меко, малку лепливо тесто. По потреба, додајте малку брашно за полесно обликување.

4. Оставете го тестото да отстои 10 минути, а потоа повторно премесете го. Прекријте го со проѕирна фолија и оставете го на топло место околу 50 минути, додека да го удвои својот волумен.

5. По нараснувањето, префрлете го тестото на набрашнета површина и развлечете го на дебелина од 1 см. Со чаша или калап со дијаметар од 10 см вадете поголеми крофни, а со помала чаша (околу 6 см) вадете помали крофни.

Вишокот тесто повторно соберете го, премесете и продолжете со вадење крофни.

6. Од оваа количина тесто треба да добиете околу 10 поголеми и 4 помали крофни. Оставете ги обликуваните крофни да отстојат 15 минути пред пржење.

7. Загрејте масло во длабок сад на висока температура, осигурувајќи се дека крофните ќе пливаат без да го допираат дното.

Пржете ги крофните ставајќи ја горната страна надолу во врело масло. Поклопете со капак кратко (околу 30 секунди) за да поруменат од долната страна, а потоа свртете ги.

8. По првото превртување, намалете ја температурата на среден степен (околу ниво 5) и продолжете со пржење, кратко поклопувајќи ги за да поруменат и од другата страна.

Внимавајте на температурата за да добиете рамномерна златна боја и карактеристичен прстен во средината.

9. Извадете ги крофните на хартиена салветка за да се исцеди вишокот масло. Додека се топли, посипете ги со шеќер во прав или кристален шеќер, по желба.

10. Крофните можете да ги наполните со мармалад, крем-намаз, чоколаден намаз или друг фил по ваш вкус.

Уживајте во овие меки и вкусни домашни крофни, совршени за секоја прилика! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: