Најпознатиот народен билкар Момчило Антонијевиќ зборуваше за придобивките од сремушот за здравјето.

Напролет е периодот кога во шумите и на градските пазари можете да го најдете дивиот лук, попознат како сремуш, неверојатно лековито и многу вкусно растение.

Момчило Антонијевиќ, народен билкар, на РТС зборуваше за тоа како сремушот се користи правилно и како може да го подобри нашето здравје.

Сремуш го нарекуваат и дивиот лук или мечкин лук, бидејќи според народните верувања, ова е првото нешто што мечката го јаде кога ќе се разбуди по долгиот зимски сон.

Ова е уште еден доказ дека животните инстинктивно знаат што е добро за нивното здравје, бидејќи сремушот е идеално средство за чистење на телото од токсините наталожени во зимските месеци.

Сремуш е фантастичен хербален лек за бактериски и вирусни инфекции. Тоа е природен антибиотик кој кога се користи свеж, ефикасно ги уништува бактериите, габите и вирусите. Листот на сремушот е најдобро да се користи свеж како салата.

Покрај силните антисептички и антимикробни ефекти, дивиот лук ја разредува крвта, го намалува нивото на холестерол и го намалува високиот крвен притисок. Особено се препорачува за срцеви пациенти и оние со затнати крвни садови.

Март и април се идеално време за берење и консумирање сремуш, а некаде може да се најде малку подоцна, бидејќи ова растение може да се користи само свежо, неговите лековити својства исчезнуваат при сушење.

Од сремуш можеме да направиме и лековита тинктура, која особено се препорачува за срцеви болни. Луѓето кои имаат чир на желудникот треба да ја избегнуваат оваа билка.

Капките од сремуш за чистење на крвните садови, против покачен холестерол и висок крвен притисок, делуваат превентивно против инфаркт и мозочен удар. Пред употреба на препарати од народната медицина секој треба да се советува со својот лекар. Еве неколку лековити рецепти:

Најдобриот природен антибиотик, лек за срцето и белите дробови се прави со див лук (РЕЦЕПТ)