Пробиотски напиток од пченица – Реџивелак: Ги лекува болните црева и го подига организмот

Дали знаете што е Реџивелак и кои се неговите здравствени бенефити?

Реџивелак е ферментиран напиток кој е евтин, едноставно се прави, освежувачки пијалак, полн со хранливи состојки за вашето тело.

Реџивелакот игра витална улога во одржувањето на здравјето. Ги содржи сите хранливи состојки од пченицата, а многу полесно се дигестира и делува пробиотички.

Во себе содржи пријателски бактерии кои се потребни за одржување на здравјето на цревата и елиминирање на токсините.

Обилува со витамини Б-комплекс, како и витамини Ц и Е.

Во својата книга „Hippocrates Live Food Program“, Др. Ен Викмор го цитира биохемичарот Харви Лајл, кој направил детална анализа на Реџивелак пијалакот, при што вели:

„Реџивелакот е богат со протеини, јагленохидрати, фосфати, шеќер, лактобацили и дури во себе содржи и здрави габи.

Амилазите се ензими произведени од здравите габи кои имаат улога за разложување на големите молекули глукоза, сахароза и гликоген“.

РЕЦЕПТ ЗА 2 ЛИТРИ

1 чаша интегрална пченица

3 литри вода

Стаклена тегла од 3-5 литри

ПОСТАПКА:

Измиената пченица оставете ја преку ноќ во 1 литар вода.

Следниот ден процедете ја, измијте ја и оставете ја во цедалка да из’рти 2 дена.

Повторно ставете ја во чиста тегла со 2 литри вода, покријте со газа и фиксирајте со ластиче.

Оставете да ферментира 1-2 дена.

Реџивелакот е спремен за консумирање кога на површината ќе се појави млечна пена.

Напитокот се процедува од пченицата и се чува во фрижидер.

Напитокот мора да мириса на квасец и лимон (киселкасто).

Вака подготвениот реџивелак може да трае околу една седмица. Пред консумирање проверете дали мириса свежо и дали има свеж вкус. Во спротивно, не го пијте.

Остатокот од пченицата може да се користи за правење на уште една тура реџивелак.

Наполнете ја теглата со 2 литри вода и оставете да ферментира уште 1-2 дена, па процедете и пијте. Можеби втората тура не е потентна како првата, но во секој случај е корисна.

Ако не сакате да правите втора тура, оставете ги зрната да из’ртат (претходно измиени, во чиста тегла), или направете сок од зелената пченица што ќе порасне.

Loading...