Последниве години во продажба може да се најде сè повеќе „лажен мед“, односно производ кој само изгледа како „вистински“, но всушност е направен од шеќерен сируп и нема никакви „лековити“ својства.

Како да препознаете вистински мед во продавницата? Има ли некој начин, некој тест кој ќе ни открие дека производот што го купуваме е природен?

На ова прашање во емисијата „РТС Ординација“ одговори магистер по фармација Христина Лазаревиќ.

– Кога сте во супермаркет, можете едноставно да ја превртите теглата со мед наопаку. Кога ќе го направите ова, ќе се појави меур кој се движи нагоре, тоа е показател дека медот е навистина природен и навистина реален.

Да не е „вистински“ мед, целата содржина од теглата веднаш ќе потоне на дното и нема да се појави меур, кој најчесто е во облик на круша – вели Христина и додава дека овој тест важи за секој вид мед.

Важно е луѓето да разликуваат, вели Христина, и дека медот не е лек, туку може да се користи како помошно лековито средство. Содржи многу витамини, 37 минерали, многу калиум, калциум, магнезиум и цинк, а многу му помага на нашето тело и за развој и за одржување на здравјето.

Раководителот на Катедрата за биологија на Факултетот за ветеринарна медицина, проф. Зоран Станимировиќ има поинаков совет како да се распознае лажниот од вистинскиот мед: „Медот што го произвеле пчелите, а не човекот се препознава на еден начин“, прочитајте ОВДЕ. Меѓу другото, ќе прочитате и многу корисни лековити рецепти:

Медот што го произвеле пчелите, а не човекот се препознава на еден начин