Фото и рецепт: Драгица Владо
Ова е турски локум кој многу ми се допаѓа, а од него си правам и природен лек за бронхитис и други болести на белите дробови.
Во овој локум можете да додадете што сакате: ореви, бадеми, суво овошје и слично.
Според оригиналниот рецепт го варев 1:30 до 2 часа без желатин, но потоа одлучив да додадам и готвењето се намали на само 10-15 минути. Можно е смесата брзо да стврдне, бидејќи се’ зависи од температурата.
Потребни состојки:
1 кг шеќер
1 литар вода
20 г желатин (јас користам говедски)
2 лажички лимонов сок
250 г густин (скробно брашно)
1 лажичка ружина вода или неколку капки прехрамбена боја по желба, но не морате (или вкус по желба)
Шеќер во прав за валкање
Постапка:
Ставете на оган да зоврие шеќер, 300 мл вода и сок од лимон, исто како за шербет.
Растопете го желатинот во малку вода. Додадете густин со 700 мл вода, па мешајте за да добиете смеса без грутки.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_7943.jpg)
Смесата додадете ја во сирупот од шеќер и желатин, па мешајте да се изедначи и така варете на многу тивко околу 10-20 минути со повремено мешање, додека смесата да стане толку густа, што кога ќе ја земете во лажица да се лепи и да не паѓа од неа.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_7942.jpg)
Пред да го тргнете садот од оган, додадете боја или водичка од ружа.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_7941.jpg)
Помала четириаголна тепсија обложете со проѕирна фолија, малку намастете со масло и излејте ја смесата. Израмнете со нож.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_7940.jpg)
Оставете да излади убаво па сечете со остар нож и валкајте во шеќер во прав.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/06/IMG_7938.jpg)