НАЈИЗДРЖЛИВИОТ ВИД НА ПЕТУНИИ: Ги пpеживyва сите услови, мириса неверојатно, цвета прекрасно и на снег. Оваа разновидност на петуниите е одличен избор за многу сончеви балкони, но и за градинарски кревети.
Во изборот за најатрактивна цветна градина, особено на балконот, тешко е да се надминат петуниите поради нивниот силен раст, шарени цвеќиња и непретенциозност. Но, постојат обични петунии и суперпетунии, кои доминираат на секој балкон со своите прекрасни цвеќиња.
Една од најновите сорти на петунии се вика Royal Velvet, сорта која го оправдува своето кралско име со производство на изобилство виолетово-сини цветови во текот на целата сезона.
Покрај прекрасните цвеќиња, овој вид ќе ве импресионира со неговата исклучителна отпорност на топлина, па затоа е одличен избор ако вашиот балкон е постојано сончев.

Покрај убавиот изглед, оваа сорта има силен мирис кој е особено силен во доцните попладневни часови. Во градинарските леи на растението, распоредете 25 до 50 цм во добро исцедена почва.
На балконот, засадете ги во саксии со дијаметар од најмалку 14 цм. Редовно наводнувајте ги петуниите и оплодувајте во текот на сезоната на растење за да поттикнете пообилно цветање.
Ако овој вид – Royal Velvet некогаш почне да изгледа малку уморно, исечете ги стеблата за околу една третина. Очекувајте вашите суперпетунии да продолжат да цветаат додека да се појават силни мразови.
КАКО ПЕТУНИИТЕ ДА ВИ ЦВЕТААТ РАСКОШНО ДО ПРВИОТ СНЕГ: Ова е единствената важна работа што треба да ја направите! Постојат дури 35 различни видови кои припаѓаат на родот Петунија.

Достапни во различни бои, петуниите се добро прилагодени за одгледување на различни начини. Цветовите се во форма на ѕвонче и се наоѓаат во многу бои. Ова растение се одгледува како годишно. Цветаат од пролет до рана есен.
Иако постојат стотици опишани петунии, тие имаат тенденција да спаѓаат во четири основни категории, кои се одредуваат според големината на цветот и формата на раст. Некои од овие видови петунии напредуваат подобро кога се одгледуваат во саксии, а некои претпочитаат градина.
Грандифлората има најголеми цвеќиња и ова е најчесто користениот тип на петунија. Некои имаат единечни цвеќиња, додека други имаат двојно цвеќе. Мултифлората има помали цветови, но тие имаат маса цвеќиња и даваат светли бои. Милифлора расте близу до земјата и има мали цветови.
Лесно се контролираат и функционираат добро како рабници. Кога станува збор за одгледување на петуниите, на ова растение му требаат најмалку пет до шест часа целосно сонце дневно, иако можат да толерираат сенка.
Почвата треба да биде добро пропустлива, иако не мора да биде особено богата со хранливи материи. Одгледувањето е можно во саксии, но тие исто така растат добро во градината.

Растење на висечки петунии

Растењето на висечки петунии не е комплицирано, се разбира, ако знаете што да направите во кое време. Овие прекрасни цвеќиња бараат сосем прифатлива грижа.

Висечките петунии најчесто се одгледуваат на тераса, а особено популарна сорта е сурфинија, која се карактеризира со големи цветови и може да формира цветни корици долги до 1,5 м.

Висечката петунија цвета од мај до октомври, се разбира, ако добро се грижите за неа. Исто така, треба да биде добро снабдена со вода и хранливи материи.

Петуниите што висат треба да се чуваат на сончево место на терасата, а расцветаните делови од цвеќињата треба да се отстрануваат најмалку еднаш месечно. Редовното наводнување и хранење еднаш неделно е повеќе од доволно за успешно одгледување на висечките петунии.

Растење на петунии во саксии

Пред се, треба да знаете дека саксиите каде што сте посадиле со петунија треба да бидат поголеми и подлабоки. Насочете ги петуниите на сончевата страна, добро наводнете ги (кога е потребно) и потхранете ги еднаш месечно (освен ако не е потребно да го направите ова малку почесто поради состојбата на растението).

Во текот на зимата, треба да ги внесете во куќата и да ги чувате на соодветна температура. Бидете сигурни да ги отстраните избледените цвеќиња и да внимавате на штет-ници и болести.

Петунии на тераса и на балкон

Петунии на тераса и балкон ќе го направат вашиот дом вистински мал рај, со многу убави бои и форми. Осигурајте се дека ги насочувате цветовите на сончевата страна, редовно наводнувајте ги и хранете ги по потреба – и уживајте во нивните прекрасни цветови.

Наводнување на петунии

Важно е да ги наводнувате правилно. Темелно наводнување еднаш неделно треба да биде доволно добро, освен ако времето не е суво. Видовите на петунија што се шират на земјата не треба да се наводнуваат почесто (повеќе од еднаш неделно).

Петуниите во саксии треба да се наводнуваат повеќе во зависност од нивната големина и обемот на почвата што ја содржат. Често петуниите во саксии треба да се наводнуваат еднаш дневно.

Добро правило е да дозволите барем еден цм почва да се исуши одозгора пред повторно да ги наводнувате. Дајте им ја вистинската количина ѓубриво. Доколку сакате да бидете сигурни дека петунијата е здрава, без премногу оплодување.

Ако лисјата на петунијата изгледаат здрави и силни, но петуниите не цветаат воопшто или цветаат но не како што е потребно, треба да ја намалите количината на ѓубриво. Добра идеја е да ги потхраните растенијата еднаш месечно, бидејќи тоа ќе обезбеди добар раст без премногу оплодување.

Одржување на петунии во зима

Како што веќе истакнавме, петуниите навистина не сакаат ниски температури, па затоа се многу чувствителни во зимата, особено кога е замрзнато. Пожелно е петуниите да презимуваат во топла, светла и често проветрена област.

Во текот на зимата, петуниите треба да се наводнуваат умерено. По првите пролетни мразови, во април, петуниите се вадат надвор и се пресадуваат во малку поголеми саксии.