ОБРАД БЕШЕ МИЛИОНЕР И СИ ИЗГРАДИ НАДГРОБЕН СПООМЕНИК: Издлабил само 4 ТАЖНИ ЗБОРОВИ: Пред десет години по животните удари се повлекол во својата викендица во село Биоска.

На надгробните споменици се читаат многу работи, пред сè зборови полни со вечна љубов, тага и благодарност.

Понекогаш таму се врежани и некои духовити забелешки, но вниманието го привлекоа зборовите пронајдени на гробишта во околината на Ужице, а кога ќе се изговорат, предизвикуваат голема болка.

Ограбен, измамен, предаден и напуштен е испишано на плочата што Обрад Стефановиќ си ја подигнал за време на животот. Во негово време бил еден од највидливите режисери, богат и влијателен, но како што вели годините му се опишани со тие четири тажни зборови.

„Работев и добро заработив, а парите ги вложив во недвижен имот. Во 1990-тите изградив куќи на Златибор, висококвалитетни станови вредни милион евра, но сето тоа отиде во отпад по разводот.

Оттогаш адвокатите и судиите владеат со мојот живот. Мојата најголема грешка е што пред да умрам им го префрлив имотот на моите деца, затоа и сега сум без ништо.

Затоа на сите им советувам да не завршуваат како мене – никому ништо не препишувајте додека сте живи, нека се поделат по вашата смрт и нека прават што сакаат“, изјави Обрад за Рина.

Пред десет години, по тие удари во животот, се повлекол во викендицата во село Биоска, бидејќи само тоа му останало. Живее со пензија од 17.000.

Поради, како што вели Обрад, пропуштениот живот, со задоволство би ги исправил грешките што ги направил сега без да бара цена, но веќе е доцна.

Единствено што можеше да направи е да ги напише на својот споменик зборовите што го одбележаа неговиот живот.

„Кога застанав и ја анализирав мојата ситуација, сфатив дека прво ме изневерувале, па ме предале – што за мене е злосторничко здружение, потоа ме ограбиле бидејќи ми земале сè што имав и на крајот кога ми земале сè, сфатиле дека не им требам повеќе и сите ме оставија, а тој збор најмногу ме боли.

Никој не ми се јавува на телефон да праша каде сум, како сум и дали ми треба нешто, имам ли нешто за јадење. Осаменоста и напуштеноста од сите ми е најтешко“, додаде Стефановиќ.

Болните зборови врежани на гробот на поранешниот милионер ќе ги потсетат многумина кои доаѓаат на овие гробишта да запалат свеќа, дека ништо во животот не е вечно, па ни милионите.

„Не е важно, луѓето велат дека знаат дека онаму каде ќе паднат, таму ќе седат…јас не знаев.

Сè поминува во животот и ништо не е вечно, затоа никогаш нема да ги тргнам овие зборови од спомен плочата како лекција за другите, но секогаш ќе им простам на сите“, заклучил Обрад. Целиот документарец можете да го погледнете ОВДЕ.