Home ТЕСТО Највоздушестиот леб од римската кујна…Оцетот е тајната на баба ми, пробајте и...

Највоздушестиот леб од римската кујна…Оцетот е тајната на баба ми, пробајте и ќе се уверите…

Највоздушестиот леб од римската кујна…Оцетот е тајната на баба ми, пробајте и ќе се уверите…

Добредојдовте во магијата на домашниот леб, каде што едноставните состојки се претвораат во вистинско ремек-дело!

Овој рецепт за леб со квасец, инспириран од римската традиција, носи неверојатно меко и воздушесто тесто благодарение на една тајна состојка – оцет (9%)!

Мојата баба отсекогаш велеше: „Добриот леб не бара многу, туку малку љубов и еден скриен трик.“

Тоа е токму овој оцет, кој го прави тестото неверојатно лесно и полно со слоеви, совршено за уживање со шунка, сирење или едноставно со малку путер, пишува НМД.

Подгответе се да ги воодушевите вашите сетила со овој уникатен рецепт!

Потребни состојки:

– 200 мл – топла вода
– 200 мл – топло млеко
– 2 лажици – шеќер
– 1,5 лажичка – сол
– 1 – јајце
– 8 г – квасец (2 лажички)
– 670-720 г – брашно (додавајте постепено)
– 70 г – путер
– 2 лажички – оцет (9%)

И уште:
– 120 г – растопен путер (за премачкување)
– 300 г – шунка
– 300 г – кашкавал
– 9 – чери домати
– 9 – парчиња моцарела сирење (или кашкавал)
– 1 – жолчка од јајце (за премачкување)
– 1 лажица – млеко (за премачкување)
– НМД

Постапка:

Во длабок сад измешајте 200 мл топла вода, 200 мл топло млеко, 2 лажици шеќер, 1,5 лажичка сол и 1 јајце. Мешајте со маталка додека смесата стане еднолична.

Додајте 8 г квасец (2 лажички) во смесата и повторно промешајте. Оставете кратко да се активира квасецот.

Постепено додавајте 670-720 г брашно, мешајќи со шпатула додека тестото почне да се формира. Количината на брашно може да варира, па додавајте додека да добиете меко тесто.

Префрлете го тестото на работна површина, додајте 70 г путер и месете го 4-5 минути. Потоа додајте 2 лажички оцет (9%) и продолжете да месите уште 2-3 минути додека тестото стане мазно и малку лепливо.

Ставете го тестото во сад намастен со малку растително масло, покријте го со крпа и оставете го да отстои 50-60 минути на топло место додека да се удвои во волумен.

Откако тестото ќе нарасне, поделете го на два еднакви дела (тежината на целото тесто е околу 1111 г). Од секој дел направете топка, покријте ги со крпа и оставете ги да отстојат 10-15 минути.

Земете еден дел од тестото и расyкајте го во правоаголник со димензии 45 x 55 см. Премачкајте го со дел од 120 г растопен путер.

Направете засек, преклопете го тестото, повторно премачкајте со путер и продолжете со преклопување и премачкување уште неколку пати (вкупно 4-5 преклопувања). Оваа техника го прави лебот слоевит и воздушест.

Ставете го обработеното тесто во сад, повторете го процесот со вториот дел, покријте ги со проѕирна фолија и оставете ги во фрижидер 30-35 минути.

Извадете еден дел од тестото, расyкајте го во правоаголник 35 x 40 см, распоредете 150 г шунка и 150 г кашкавал, па завиткајте го во ролна.

Затворете ги краевите и ставете го на плех за печење. Повторете со вториот дел. Покријте ги ролните со крпа и оставете ги да отстојат 25-30 минути.

Направете 9 засеци на секоја ролна. Во секој засек ставете половина чери домат и парче моцарела сирење. Измешајте 1 жолчка со 1 лажица млеко и премачкајте го лебот.

Печете во загреана рерна на 180°C (360°F) 35-40 минути додека лебот да добие златна боја.

Оцетот го прави тестото повоздушесто со тоа што ја подобрува структурата на глутенот и го забавува процесот на стареење на лебот.

Уживајте во овој прекрасен, слоевит и вкусен леб што ќе ги воодушеви сите околу вас! Деталите од постапката погледнете ги во видео прилогот ОВДЕ: