Home зимница Највкусните кисели краставички во светот…Брз и едноставен рецепт

Највкусните кисели краставички во светот…Брз и едноставен рецепт

Највкусни маринирани краставици – брз и едноставен рецепт

Подгответе се да ги воодушевите вашите сетила со овој исклучително ароматен и брз рецепт за маринирани краставици!

Овие крцкави, сочни и совршено зачинети краставици се подготвуваат денес, а веќе утре можете да уживате во нивниот неодолив вкус.

Идеални за летни денови или како додаток на секој оброк, овие краставици ќе станат омилена закуска за целото семејство.

Следете го овој едноставен рецепт и откријте зошто овие маринирани краставици се вистинска кулинарска магија, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за маринада од 1 литар вода):

– 100 г шеќер
– 45 г сол (2 рамни лажици)
– 5 зрна миризлив пипер
– 15–20 зрна црн пипер
– 3 листови ловор
– 1 полна лажичка сув копар
– 2 лажици растително масло
– 100 мл оцет (9%)
– 600–650 г краставици
– ½ главица кромид
– 3 чешниња лук
– НМД

ПОСТАПКА:

1. Подготовка на маринадата: Во сад со 1 литар вода додајте го шеќерот, солта, миризливиот и црниот пипер, ловоровите листови и сувиот копар.

Добро измешајте и ставете го садот на оган. Откако маринадата ќе почне да врие, варете ја точно 5 минути за да се ослободат аромите на зачините.

2. Подготовка на краставиците: Исчистете ги краставиците, отстранете им ги краевите и исечете ги на кругови со дебелина по ваша желба. За оптимално впивање на маринадата, се препорачува да се сечат на средно-тенки парчиња.

3. Подготовка на кромидот и лукот: Кромидот исечете го на тенки полукругови, а чешнињата лук пресечете ги на половина.

4. Редење во тегла: Во чиста литарска тегла на дното ставете половина од исечканиот кромид и чешнињата лук. Потоа додајте ги исечените краставици, наредувајќи ги рамномерно.

5. Бланширање на краставиците: Во маринадата што врие, додајте ги исечените краставици и бланширајте ги точно 2 минути од моментот кога маринадата повторно ќе почне да врие. Внимавајте да не ги преварите за да останат крцкави.

6. Пренос во тегла: Со лажица внимателно префрлете ги краставиците од маринадата во подготвената тегла, заедно со зачините (ловоров лист, зрна пипер). Додајте го преостанатиот кромид одозгора.

7. Преливање со маринада: Додајте го растителното масло и оцетот во маринадата, измешајте и прелијте ја топлата маринада врз краставиците во теглата, оставајќи мал простор до врвот.

8. Ладење и чување: Затворете ја теглата со капак и оставете ја да се излади целосно на собна температура. Потоа, ставете ја во фрижидер. Краставиците се готови за консумација следниот ден.

Совет: Овие маринирани краставици се одличен додаток на сендвичи, салати или како самостојна закуска. За зимска варијанта на рецептот, известете нè, и со задоволство ќе споделиме дополнителни совети!

Добар апетит! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ:

https://youtu.be/klO1NUq5zYY?si=ANXF1sXztYcwGdnN