Најубавиот рецепт некогаш напишан…ТОРТА НАД ТОРТИТЕ…Една од омилените торти која секогаш цела се изедува на родендените…
Најубавиот рецепт некогаш напишан…ТОРТА НАД ТОРТИТЕ…
Една од омилените торти која секогаш цела се изедува на родендените. Убаво се сече, а притоа е сочна и кремаста, а комбинацијата од ореви и чоколадо, се чини дека на сите им е фаворитна.
Се состои од неколку различни слоеви, а секое парче се топи во уста. Одлична е и за обложување со фондан. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ за една кора (а, потребни се три кори):
5 белки,
8-10 лажици шеќер во прав,
2 лажици брашно,
5 лажици мелени ореви.
ЗА ФИЛ:
15 жолчки,
1 литар млеко,
5-10 лажици шеќер,
9 лажици брашно,
250 г путер или маргарин за колачи,
200-250 г шеќер во прав,
200 г чоколадо,
200 г мелени ореви,
180 г шлаг крем од ванила,
1 шолја ладно млеко или газирана вода.
За украсување: може да се украси со изматен шлаг крем од чоколадо или изматена слатка павлака, па во неа да додадете растопено чоколадо или слатко какао во прав.
Ако ја правите тортата за специјални пригоди, може да ја обложите со фондан и фигури (готови или купечки).
Ако ја приготвувате за секој ден или не ги сакате фонданите, можете да ја прелиете со чоколадна глазура или да ја наросите со рендано чоколадо, мелени и сечкани ореви… Корите се печат во калап или плех со димензии 30х20 см или со приближни димензии.
ПОСТАПКА: