Мусака со блитва – рецепт

Фото и рецепт: Томовиќ Слаѓана

Потребни состојки:

700 г блитва (4 врзопи)

Loading...

400 г мелено месо

1 главица кромид

1 шолја ориз претходно сварен

3 јајца

1 шолја млеко

Зачини

Постапка:

1.Блитвата се обарува, се отстранува тврдиот дел од зелениот. Сечкаме.

2.Оризот исто така го обаруваме.

3.Во вок тава кратко го динстаме кромидот, го зачинуваме, го додаваме месото и уште малку динстаме.

4.Кога месото е испржено, ја додаваме блитвата и оризот, па сето убаво го соединуваме.

5.Во керамички сад ја распоредуваме месата и прекриваме со алуминиумска фолија.

Се става во рерна и се запекува околу 15 минути на 180 степени. После 15 минути, матиме три јајца со чаша млеко и ја преливаме мусаката. Запекуваме уште 15-тина минути додека да добие златно румена коричка.

Loading...