Лесна и брза домашна лутеница – Рецепт и фотографии на Анушка Кирова.
Лутеницата е традиционално македонско јадење кое носи топлина и вкус на секоја трпеза. Овој рецепт за мрзлива лутеница е едноставна, но дава одличен резултат со богат вкус.
Со подготовка во рерна, овој метод заштедува време, а резултатот се осум вкусни тегли за уживање во текот на годината.
Следете ја постапката за да создадете своја домашна лутеница, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
5 кг црвени пиперки (благи+лути по желба)
2,5 кг домати
3 средни модри патлиџани
600 г моркови
3 главици кромид
2 главици лук
1 чаша (250 мл) масло
1/3 чаша јаболков оцет
2 супени лажици сол
1/2 чаша шеќер
Црн пипер, по вкус
Ким, по вкус
НМД
Постапка
1. Подгответе ги зеленчуците: измијте ги црвените пиперки, доматите, модрите патлиџани, морковите, кромидот и лукот. Исечкајте ги на крупни парчиња.
2. Во голем плех или тенџере за печење, ставете ги исечканите зеленчуци. Додајте го маслото, јаболковиот оцет, солта и шеќерот. Промешајте за да се соединат состојките.
3. Покријте го плехот со алуминиумска фолија на која претходно сте направиле мали дупчиња за да излегува пареата. Ставете го во загреана рерна на 220 °C и печете 2,5 часа.

4. По 2,5 часа, отстранете ја фолијата и продолжете со печење уште 2,5 часа, или додека смесата не се згусне. Промешајте повремено за да не загори.
5. Кога лутеницата ќе добие густа конзистенција, зачинете со црн пипер и ким по вкус. Доколку е потребно, додајте уште сол или шеќер за да го прилагодите вкусот.
6. Испасирајте ја смесата со рачен блендер или во блендер за да добиете мазна текстура.


7. Готовата лутеница префрлете ја во чисти, стерилизирани тегли. Затворете ги добро и оставете ги да се изладат наопаку.
Оваа лутеница е совршена за појадок, како додаток на јадења или за уживање со пријателите. Чувајте ја на ладно и темно место. Уживајте во вкусовите на домашната традиција! Рецепт и фотографии на Анушка Кирова.











