Торта без шеќер и многу вкусна! Погодна за оние кои се грижат за исхраната и не сакаат многу да консумираат рафинирани шеќери. Зарем не е сон на секој готвачка да открие рецепт за вкусна и здрава торта без шеќер?




Па, овој пат мојот сон се оствари, успеав да направам рецепт за торта која содржи нутритивно богати состојки и има одличен вкус. Покрај тоа, текстурата е фантастична, сочна и ронлива, како најфините колачи и куглофи. Еве што ви е потребно:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 јајца, 50-80 г сируп од урми или мед, 50 г кокосово масло или путер, 3 зрели банани и 1 за врвот на колачот, 200 г овесни снегулки или овесно брашно, 100 г ситно сечкани ореви, половина кесичка прашок за печиво (8 г), ванила екстракт, цимет.




ПОСТАПКА: Овесните снегулки или брашното, ситно сечканите ореви, циметот, прашокот за печиво и ванилата ставете ги во блендер за храна и изблендирајте, односно исечкајте ги во големина како на видеото.




Ако немате сецко (блендер), користете овесно и исечкајте ги оревите на поситни парчиња. Подгответе 3 зрели банани кои треба грубо да ги испасирате со вилушка. Во посебен сад изматете 3 јајца и на нив додајте ги испасираните банани.




Додајте ја измешаната смеса со овесна каша во садот и измешајте. Како засладувач во овој случај користам сируп од урми, а доколку го немате по желба можете да користите блендирани урми, смокви или друго суво овошје. Наместо сируп од урми, можете да користите и мед, што на оваа торта и дава уште подобар вкус.




Количината на засладувач може да варира од 20 до 80 грама, во зависност од вашата желба, а јас додадов околу 50 грама сируп од урми. Додајте околу 50 г путер, кокосово масло или некој друг замастувач по желба. Можете да додадете било која маст со неутрален вкус.




Нежно измешајте ги сите овие состојки и имајте на ум дека маснотијата што сте ги додале треба да бидат рамномерно распоредени низ масата. Во случај да се работи за маснотија која е ладна и цврста, искршете ја на грутки пред да ја додадете во масата.




Калапот обложете го со хартија за печење и префрлете ја целата смеса во калапот. Ако сакате, одозгора ставете една банана исечена по должина. Се пече на 180 степени околу 30 минути во зависност од рерната.




Ако рерната ви е слаба, тортата треба да ја печете подолго, а за да знаете дали е готова, проверете ја со чепкалка за заби или дрвен ражен. Ако масата од калапот не се залепи за чепкалка, тоа значи дека колачот е печен. Извадете ја тортата од калапот да се излади. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.