Многу брз АЈВАР БЕЗ ПЕЧЕЊЕ, ЛУПЕЊЕ, БЕЗ ПРЖЕЊЕ…Вкусен намаз и прилог со секакво јадење…„Не ја фотографирав постапката, бидејќи да бидам искрена, не го правев јас.
Мојата свекрва има пиперки во бавча и досега сигурно има направено 4-5 тури од овој брзински ајвар.
Рецептот го знае напамет и еве ми го издиктира додека пиевме кафе, па си реков да ви го проследам, да не се мачите со печење и пржење…Еве што ви е потребно:
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
3,5 кг пиперки црвени, може и некоја зелена (исчистени од дршки и семки),
2 лажици сол,
2 мали шолјички шеќер,
2 капачиња есенција (или 2 лажици оцет),
1 кесичка конзерванс,
1-2 мали главици лук и
400-600 мл масло (ако пиперките се меснати, може и повеќе).
РЕЦЕПТ 2 – ЗА АЈВАР БЕЗ ЛУПЕЊЕ, СО ДОДАТОК ОД МОДАР ПАТЛИЏАН И ФЕФЕРОНИ – Овој брз рецепт не бара лупење на пиперките како што тоа е вообичаено за традиционалните рецепти за ајвар.
Потребни состојки:
5 кг ајвар,
2,5 кг модар патлиџан,
750 мл масло
5-10 феферони – по вкус,
500 мл алкохолен оцет,
2,5 литар вода,
3 лажици сол,
3 лажици шеќер и
1 лажица црн пипер во зрно
ПОСТАПКА:
Најбрзиот ајвар без печење, без лупење, без пржење – сите што го пробаа беа воодушевени