Фото и рецепт: Петров Петров
Мојата најомилена салата не знам точно име ама некои ја викаат Апетитка.
Потребни состојки:
1.5 кг везени пиперки
2 кг моркови
1 китка магдонос
3 – 4 чешниња лук
Постапка:
Се чистат пиперките од семето и се ставаат во плех и во рерна да се потпечат околу 30 минути на
230 степени.
Морковите се обаруваат многу малку и се сечат на кругови.
Потпечените пиперки се сечат на помали парчиња и се мешаат со морковите, магдоносот и лукот.
За солило:
1 и пол лажица едра сол
1 мало лажиче шеќер
2 филџани зејтин
4 филџани вински оцет
Се загрева колку да се растопи солта и се преливаат морковите и пиперките, се остава 24 часат да стои салатата покриена со капак.
Се собира во тегли и се зовриваат теглите во рерна за да се вакумираат убаво.
( јас ставив 1 кг благи везени и пола кг лути) од оваа доза излегуват 4 големи и 1 мали тегли.