Македонски рецепт за маринирани пиперки…Подобар од сѐ друго што сте пробале…Рецепт на еден Македонец. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

50 црвенИ пиперкИ
250 мл масло
250 мл оцет 9%
1 рака шеќер
1 рака сол
2-3 главици лук
2 китки свеж магдонос
1 кесичка црн пипер во зрно

ПОСТАПКА:

Испечете ги пиперките, излупете ги, но потсечете ги само дршките, за да останат целосни. Во големо тенџере ставете ги маслото, оцетот, солта и шеќерот да зовријат. Кога ќе зоврие маринадата, додајте ги пиперките малку да се подварат во маринадата.

Температурата треба да биде умерена, пониска, и не смеете да мешате туку само да го протресете тенџерето. Овој процес на маринирање трае максимално 10 минути, не повеќе.

Лукот ситно исечкајте го и измешајте го со сечканиот магдонос и црниот пипер. Кога малку ќе се изладат пиперките, наредете гиво тегла, ред пиперки, па одозгора мешавината од лук и магдонос, па повторно пиперки и сѐ така додека да се исполни целата тегла.

Прелијте со маринадата и оставете ги теглите отворени преку ноќ. Следниот ден додајте уште малку маринада по потреба за да бидат во теглите исполнети до врв, затворете и чекајте ја зимата.

Лудило–салата од пиперки во масло и сирење: ова е врв, пробајте

Сооlinarika.сom