Home Билкарство Ликер од ајдучка трева е божји пијалак…Помага кај ангина пекторис, гастритис, гихт,...

Ликер од ајдучка трева е божји пијалак…Помага кај ангина пекторис, гастритис, гихт, ревма и чиреви…

Ликер од ајдучка трева: Природен еликсир за здравје

Ајдучката трева, позната и како столисник или Achillea millefolium, е билка со богата историја во народната медицина, ценета поради своите лековити својства уште од античките времиња.

Овој природен лек, кој се користи за ублажување на различни тегоби, може да се преточи во ароматичен ликер што ги комбинира нејзините благодати со пријатен вкус.

Следи детален рецепт за подготовка на ликер од ајдучка трева, кој е едноставен, но дава извонреден резултат, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 8 гранчиња свежа ајдучка трева (цвеќиња и мек дел од стеблото со листови)
– 0,5 литри ракија
– 0,5 литри вода
– 7 супени лажици шеќер (или мед, по можност природен)
– НМД

Постапка:

1. Исечкајте ги свежите гранчиња од ајдучка трева, вклучувајќи ги цвеќињата и мекиот дел од стеблото со листови. Ставете ги во чист стаклен сад.

2. Прелијте ја ајдучката трева со 0,5 литри ракија. Затворете го садот и оставете го на светло место, но не директно изложено на сонце, на пример, на прозорец со умерена светлина. Оставете ја смесата да отстои 7 дена.

3. По 7 дена, процедете ја ракијата за да ги отстраните деловите од билката.

4. Во посебен сад, во 0,5 литри вода додајте 7 супени лажици шеќер (или мед) и загрејте ја смесата додека шеќерот целосно се растопи, односно додека се добие шербет. Оставете го шербетот да се олади на собна температура.

5. Помешајте го оладениот шербет со процедената ракија. Добиениот ликер прелијте го во чисти стаклени шишиња и чувајте го на ладно и темно место.

Напомена:

Овој рецепт е наменет исклучиво за информативни цели и не треба да се користи како замена за професионален медицински совет.

Пред употреба на ликерот, особено ако имате здравствени проблеми или сте алергични на одредени билки (како амброзија), консултирајте се со лекар.