Леб кој го залуди Балканот, а ниедна пекара не може ни слично да го направи, мора да го пробате!

Потребни состојки (1 шолја = 250 мл):

1 шолја + 1,5 шолја бело брашно

1 квасец сув (8 г)

Loading...

1 лажичка сол

½ лажица шеќер

1 шолја топла вода

Малку пченкарно брашно за поросување на плехот

За премачкување:

1 белка

1 лажица вода

Постапка:

Во поголем сад измешајте 1 шолја брашно, сол, квасец и шеќер. Измешајте и додадете топла вода. Со миксер за тесто матете неколку минути.

Малку по малку додадете го и преостанатото брашно (отприлика 1,5 шолја брашно) додека да добиете мазно тесто кое не се лепи. Мешајте околу 10-тина минути.
Тестото ставете го во намастен сад и покријте го со крпа.

Ставете го садот во рерна со запалено светло околу 1:30 час, односно додека смесата да се удвои.

Премесете. На побрашнетата површина со оклагија развлечете го тестото во правоаголник со величина од околу 30х38 см. Свиткајте во кифла и притиснете ги краевите.

Обложете го плехот со хартија за печење, лесно намастете и поросете со пченкарно брашно.

Префрлете го тестото врз плехот, засечете го со нож на неколку места и премачкајте со белка помешана со малку вода. Покријте со крпа и повторно ставете во рерна запалена на светло, на околу 45 минути.

Печете на 190 степени 40-45 минути ( или во зависност од рерната, мојот се испече за 35 минути).

Топол лебот, завиткајте го во влажна крпа додека да омекне.

Loading...