Home ТЕСТО ЛЕБ БЕЗ БРАШНО (без глутен)…Тајната на здравјето и долговечноста…Природен извор на енергија...

ЛЕБ БЕЗ БРАШНО (без глутен)…Тајната на здравјето и долговечноста…Природен извор на енергија и виталност

рецепт 1

Рецепт 1 –  Леб од леќа – тајната на здравјето и долговечноста

Рецепт 2 –  Леб од тиква и леќа – природен извор на енергија и виталност

Лебот без брашно е вистинска револуција во кујната – вкусен, хранлив и лесен за подготовка!

Овие два рецепти, еден базиран на леќа, а друг на комбинација од тиква и леќа, се богатство од природни состојки кои го поддржуваат здравјето, пишува НМД.

„Здравјето почнува од она што го јадеме“, велеше мојата баба, а овој леб е доказ за тоа.

Леќата, како главна состојка во првиот рецепт, е позната по високата содржина на протеини, влакна и железо, што ја прави идеална за долговечност и виталност.

Тиквата во вториот рецепт, пак, внесува природна сладост и изобилство од витамин А и антиоксиданси, кои го зајакнуваат имунитетот и го штитат телото од стареење.

Интересен факт: Леќата е една од најстарите култивирани култури, користена уште пред 13.000 години, а тиквата била главна храна во исхраната на домородните народи во Америка.

Овие лебови се без глутен, со низок гликемиски индекс и полни со хранливи материи, па се одличен избор за секој што сака здрава алтернатива на класичниот леб.

Првиот рецепт е особено препорачлив за активни луѓе, вегетаријанци и оние што внимаваат на линијата, додека вториот е идеален за деца, постари лица и сите што бараат лесно сварлива храна со природна сладост.

рецепт 1

Состојки за леб од леќа

– 170 г леќа
– Малку сол
– Сув лук
– Оригано
– 40 г псилиум (индиски тегавец)
– 30 г семки од тиква
– 30 г сончогледови семки
– 2 лажици ленено семе
– 2 јајца
– 350 мл кефир или јогурт
– 20 мл маслиново масло
– 1 лажичка сода бикарбона
– Растително масло (за подмачкување)
– Сусам (за посипување)
– НМД

рецепт 2

Состојки за леб од тиква и леќа

– 250 г тиква (или сладок компир)
– 350 мл вода
– 1 лажичка коријандер
– 25 мл маслиново масло
– Малку сол
– 160 г црвена леќа
– 30 г суво грозје
– 50 г ореви
– 40 г семки од тиква
– 1 лажичка прашок за печиво
– 1 лажица јаболков оцет
– 40 г псилиум (индиски тегавец)
– Растително масло (за подмачкување)
– Коријандер (за посипување)

Постапка за леб од леќа

Леќата сомелете ја во мелница за кафе додека да се претвори во ситно брашно. Во сад измешајте ја мелената леќа со сол, сув лук, оригано, псилиум, семки од тиква, сончогледови семки и ленено семе. Добро промешајте.

Додајте ги јајцата, кефирот (или јогуртот), маслиновото масло и содата бикарбона. Мешајте додека да добиете хомогена смеса.

Подмачкајте калап за печење со растително масло и префрлете ја смесата во него. Одозгора направете мал засек со нож, посипете со сусам и додајте уште малку растително масло.

Печете во загреана рерна на 180°C околу 45-50 минути, додека лебот добие златна боја. Оставете го да се излади пред да го сечете. Уживајте во здравиот и вкусен леб!

Постапка за леб од тиква и леќа

Тиквата исечете ја на коцки и варете ја во 350 мл вода додека да омекне. Испасирајте ја со рачен блендер за да добиете 300 мл пире.

Црвената леќа сомелете ја во мелница за кафе до конзистенција на брашно. Во сад измешајте го пирето од тиква со мелената леќа, коријандер, сол, псилиум, суво грозје, сечкани ореви и семки од тиква.

Додајте маслиново масло, прашок за печиво и јаболков оцет. Добро промешајте додека смесата стане еднолична.

Подмачкајте калап за печење со растително масло и внимателно распоредете ја смесата.

Направете засек одозгора, посипете со коријандер и додајте уште малку растително масло. Печете во загреана рерна на 190°C околу 40-50 минути, додека лебот не зарумени.

Оставете го да се излади, па послужете го овој хранлив и ароматичен леб!

Овие рецепти не само што се вкусни, туку и носат здравје во секој залак, пишува НМД. Пробајте ги и споделете ги со вашите најблиски! Видео прилогот можете да го погледнете ОВДЕ:

https://www.youtube.com/watch?v=1fA54Mu4pi0