Рецепт за крофнички коиат се зголемува десеткратно
Овој уникатен рецепт за крофнички (или некој ги нарекува пишии), ќе ве воодушеви со својата едноставност и неверојатната способност на тестото да се зголеми десеткратно при пржење.
Совршени за појадок или ужина, овие меки и воздушни крофнички ќе станат омилени на вашата трпеза.
Следете ги чекорите за да добиете совршено крцкави и вкусни крофнички, кои можете да ги послужите со шеќер во прав или чоколаден прелив, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
– 300-350 г бело брашно
– 200 мл вода
– 1 јајце
– 3 г сув квасец
– 1 лажичка шеќер
– 1 лажичка сол
– 10 г прашок за печиво
– Масло за пржење
– НМД


Постапка
1. Во длабок сад, измешајте ги брашното, водата, јајцето, сувиот квасец, шеќерот, солта и прашокот за печиво. Мешајте додека да се формира меко тесто, без да го месите премногу.
2. Нежно соберете го тестото во топка и оставете го да отстои 5 минути. Потоа домесете го на работна површина за да се измазни и да нема грутчиња.
3. Завиткајте го тестото со проѕирна фолија и оставете го да отстои 30 минути на топла собна температура. Овој процес го компресира квасецот и овозможува брза ферментација.
4. По отстојувањето, ставете го тестото на работна површина и нежно притиснете го за да го ослободите од гасовите.
5. Развијте го тестото во круг со дијаметар од околу 35 см.
6. Со тркалезна форма или чаша исечете го тестото на кругови. Продолжете додека да го потрошите целото тесто.
7. Во средината на секој круг ставете малку вода и притиснете со стапче за раженчиња за да создадете декоративен облик.
8. Загрејте обилно количество масло во длабока тава на средна температура.
9. Пржете ги крофничките од двете страни додека да добијат златнокафеава боја. Тестото значително ќе се зголеми за време на пржењето.
10. Отстранете ги испржените крофнички од тавата и ставете ги на хартија за да се впие вишокот масло. Повторете ја постапката со преостанатите парчиња тесто.
11. Послужете ги топли, по желба посипани со шеќер во прав или прелиени со чоколаден прелив.
Овие пиши се идеални за уживање во секое време од денот. Добар апетит! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:





































