Падобранци колачи со ореви и суво овошје
Ви презентираме едноставен, но извонредно вкусен рецепт за колачи од белки, совршен за искористување на преостанатите белки од готвењето.
Овие колачи, со својата крцкава текстура и богат вкус, потсетуваат на познатиот „Киевски колач“.
Идеални се за љубителите на падобранци, со слатко-киселка нота од суво овошје и богат вкус на чоколадо и ореви, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки (за 6-9 колачи):
– 2 белки (ладни)
– 120 г шеќер во прав
– 10 г ванилин шеќер
– прстофат сол
– 1 лажичка сок од лимон
– 120 г јатки (печени лешници и ореви)
– 120 г сува брусница
– 50 г чоколадо
– НМД

Повеќе рецепти за падобранци прочитајте ОВДЕ:
4 РЕЦЕПТИ ЗА ПАДОБРАНЦИ: Колачите од нашето детство и денес се меѓу омилените
Постапка:
1. Подготовка на состојките: Чоколадото и печените ореви исечкајте ги на ситни парчиња или изблендирајте ги кратко во блендер. Сувата брусница измијте ја и добро исушете ја со кујнска крпа.
2. Матeње на белките: Во чист и сув сад ставете ги ладните белки, додајте прстофат сол, ванилин шеќер и сок од лимон.
Со миксер на висока брзина матете додека да се формира густа пена. Постепено, во неколку делови, додавајте го шеќерот во прав, продолжувајќи да матите сè додека да добиете цврсти и сјајни врвови.
3. Додавање на состојките: Во изматените белки внимателно додајте ги исечканите ореви, чоколадото и сувата брусница. Со шпатула нежно измешајте за да се распоредат рамномерно.
4. Формирање на колачите: На плех обложен со хартија за печење, со лажица распоредете ја смесата во мали порции, формирајќи колачи по желба.
5. Печење: Плехот ставете го во добро загреана рерна на 180°C, во режим на горно-долно печење. Печете 5 минути, а потоа исклучете ја рерната. Оставете ги колачите во рерната со затворена врата уште 2 часа за да се исушат.
6. Сервирање: По сушењето, колачите се готови за послужување. Уживајте во нивната крцкава текстура и богат вкус!
Овие колачи се одличен избор за секоја прилика, а нивната подготовка е брза и едноставна. Добар апетит! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:





































