Фото и рецепт: Елисавета Георгијовска
Потребни состојки:
3 јајца
1 1/2 шолја шеќер (од 250 мл)
1 шолја млеко
1 шолја масло
2 1/2 шољи брашно и
1 прашок за печиво
За прелив:
1 шолја млеко
10 лажици супени шеќер и
5 лажици супени какао.
(Преливот се става на оган само да се стопи убаво шеќерот и какаото)
Постапка:
Се матат јајцата со постепено додавање на шеќерот додека тој да се растопи и да се добие пенаста смеса.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/07/AE1DB5DD-340D-429F-B9D5-0E682EB5D6D5-e1564299562299.jpeg)
Потоа редоследно се додаваат другите состојки. Смесата се излева во намастен плех и се печи на 200 степени. Се пробува со чепкалка кога е готов.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/07/1D62754C-3E97-47C7-B7A2-4A5CA59A5F81-e1564299618522.jpeg)
Се остава да се излади, па потоа се сече на коцки. Секоја коцка прво се натопува во преливот од сите страни, а потоа се валка во кокосово брашно, исто така, од сите страни.
![](https://nmd.mk/wp-content/uploads/2019/07/85B1E618-08BA-4970-B1F6-728FA0C5E7E3-e1564299674891.jpeg)
Коцки со кокос (Фото и рецепт: Елисавета Георгијовска)