Кавијар од модри патлиџани за зима
Кавијарот од модри патлиџани е вкусен и традиционален начин да се зачува богатството на летните зеленчуци за зимските месеци.
Овој рецепт дава ароматичен и добро избалансиран кавијар, совршен за намази, прилози или уживање со леб. Подготвен со свежи состојки и внимателно готвење, овој кавијар ќе го збогати вашето мени со топли и пријатни вкусови.
Следете ја постапката за да добиете 10 тегли од по 0,5 литри вкусен кавијар, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 2 кг модри патлиџани
– 2 кг домати
– 1 кг кромид
– 1 кг слатки пиперки
– 0,5 кг полулути пиперки
– 1,5 главици лук
– 300 мл растително масло
– 2,5 лажици сол
– 5 лажици шеќер
– 1/3 лажица мелен црн пипер
– НМД
Постапка:
1. Доматите измелете ги преку мелница за месо или изрендајте ги на ренде.
2. Модрите патлиџани исечкајте ги на коцки со средна големина.
3. Слатките пиперки исечкајте ги на коцки, а полулутиот пипер на ситни коцки.
4. Кромидот исечкајте го на ситни коцки.
5. Во длабока тава загрејте 300 мл растително масло на средна температура.
6. Додајте го кромидот и, мешајќи повремено, пржете го додека да добие златнокафена боја.
7. Кога кромидот е добро испржен, додајте ги измелените домати. Гответе на висока температура, мешајќи повремено, 15-20 минути.
8. Додајте ги модрите патлиџани и продолжете да готвите на висока температура, мешајќи повремено, уште 20 минути.

9. Додајте ги слатките и полулути пиперки, па сè убаво измешајте.
10. Додајте 2 полни лажици сол, 4 полни лажици шеќер и 1/3 лажица мелен црн пипер. Промешајте добро.
11. Намалете ја температурата на малку под средна, покријте ја тавата со капак и динстајте ја смесата 25-30 минути додека да омекне зеленчукот, мешајќи повремено.
12. Пробајте го кавијарот и, доколку е потребно, додајте уште 1 лажица шеќер и 1/2 лажица сол. Додајте го лукот, ситно изрендан или на друг начин исечкан, и добро промешајте.
13. Гответе уште 5 минути без капак.
14. Намалете ја температурата на минимум. Кавијарот е готов за полнење во тегли.
15. Теглите и капаците претходно измијте ги со детергент, исплакнете ги добро и прелијте ги со врела вода.
16. Наполнете ги теглите со кавијарот, внимавајќи да се отстранат воздушните меури со нежно притискање.
17. Затворете ги теглите веднаш и превртете ги наопаку за да проверите дали се херметички затворени.
18. Завиткајте ги теглите во ќебе или топла крпа и оставете ги да се ладат 2-3 дена.
19. Чувајте го кавијарот на ладно и темно место.
Овој кавијар од модри патлиџани е идеален за долготрајно уживање во зимските месеци, со вкус кој потсетува на летото. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:




































