Мажите и жените се два сосема различни света. За полесно да се разберат и едните и другите, постојат многу совети кои даваат различни сознанија. Колку пати сте слушнале дека треба да ѝ купувате цвеќе на сопругата, дека не треба да молчите и да криете нешто од партнерот, дека треба да имате заедничко хоби и слично?

Се сеќавам на една приказна од истокот. Една од моите пријателки патуваше на службен пат. Мажите и жените седеле заедно на маса при некоја средба. Еден од мажите зјапал во мојата пријателка, ја гледал како јаде, пие, се забавува и разговара со другите.

На крајот на вечерта сосема спонтано ѝ пришол и ја прашал дали ќе се омажи за него. Никој досега не ја запросил на ваков начин, толку наеднаш, брзо и неочекувано. Ова ѝ било смешно на пријателката, но решила да го продолжи дијалогот.

Го прашала, зошто токму неа, што го навело на таков потег, бидејќи таа не била млада убавица и веројатно не одговара на образецот на оние атрактивни жени кои „фатално“ привлекуваат. Тој ѝ одговорил со источна поговорка: „Жена што носи пари во куќата се цени двојно, вреди колку две помлади жени заедно“.

Приказната е интересна, но ако размислите добро, навистина има вистинина во неа. Кога жената знае како да заработува, таа е зафатена и исполнета со себе, од својата работа, не губи време на неважни работи, туку ги следи своите цели и наоѓа начини да ги постигне.

Мажите не оставаат такви жени. Секако, секогаш има исклучоци кои се ретки, но најчесто таквите жени имаат партнери со нив. Можеби стабилноста и благосостојбата што доаѓаат со финансиската стабилност се вреднуваат повеќе од моментално убавиот физички изглед.

Можеби тоа е самодовербата што ја поседуваат овие жени. Вработените жени се независни и задоволни со себе, нема да бараат маж да им каже колку ги сака или како им требаат. Со овие жени полесно се живее. Имаат многу да кажат и можат да дадат многу совети доколку е потребно.

Ваквите жени не го уништуваат семејниот буџет со својот список со желби, туку напротив – го умножуваат. Покрај сето тоа, тие се многу интелигентни. Кога ќе најдете ваква жена, не пуштајте ја да си оди.