Home Супи и чорби Како се прави пресна, слатка зелка со јунешко месо…

Како се прави пресна, слатка зелка со јунешко месо…

Слатка зелка со јунешко месо

Слатката зелка со јунешко месо е традиционално македонско јадење кое зрачи со топлина и домашен вкус. Ова јадење комбинира меко, сочно месо со нежна зелка, збогатена со аромите на зачини и доматен сос.

Совршено за семејни ручеци или посебни пригоди, ова јадење ќе ги воодушеви сите љубители на богатите вкусови, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 3 лажици растително масло
– 3 лажици маслиново масло
– 3 главици кромид, ситно исечкани
– 2 моркови, рендани или ситно исечкани
– 3 лажици вода
– 500 г јунешко месо, ситно исечкано или мелено
– 2 чешниња лук, испасирани
– 1 лажичка црвен пипер во прав
– 1 лажичка сол
– 1 лажичка сув зеленчуков зачин
– 500 мл вода
– 1 главица зелка, ситно исечкана
– 250 мл вода
– 300 мл доматен сос
– 2 ловорови листови
– 1 лажица сол (или по вкус)
– Црн пипер по вкус
– Сув или свеж магдонос по желба
– НМД

ПОСТАПКА:

1. Во длабоко тенџере, на средна температура, загрејте 3 лажици растително масло и 3 лажици маслиново масло. Додајте 3 ситно исечкани главици кромид и посолете. Пржете додека кромидот не омекне и добие златна боја.

2. Додајте 2 рендани или ситно исечкани моркови и 3 лажици вода. Динстајте околу 10 минути со повремено мешање, додека зеленчукот не омекне.

3. Вклучете 500 г јунешко месо, ситно исечкано или мелено, и 2 испасирани чешниња лук. Зачинете со 1 лажичка црвен пипер во прав, 1 лажичка сол и 1 лажичка сув зеленчуков зачин. Промешајте добро и прелијте со 500 мл вода.

4. Поклопете го тенџерето и динстајте на умерена температура околу 60 минути, додека месото не стане меко и сочно.

5. Додајте 1 ситно исечкана главица зелка. Поклопете и оставете 5 минути за зелката да овене и да го намали волуменот.

6. Промешајте, па додајте 250 мл вода, 300 мл доматен сос и 2 ловорови листови. Продолжете со динстање, поклопено, додека зелката не стане мека и путерна.

7. Зачинете со 1 лажица сол (или по вкус) и црн пипер по желба. Додајте сув или свеж магдонос за дополнителна арома.

8. Исклучете ја ринглата и оставете го јадењето кратко да отстои пред сервирање.

Совети
Сервирајте ја слатката зелка топла, со парче свеж леб или варен компир за целосно уживање. Ова јадење е уште повкусно следниот ден, кога вкусовите ќе се соединат.

Добар апетит! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ: