Речиси нема човек што не сака јагоди и воопшто црвено овошје. Но, како да ги препознаеме вистинските, домашни и вкусни јагоди, денес кога омиленото црвено овошје е претежно целосно без вкус и има вкус на пластика бидејќи е прскано со пестициди?
Пред се, важно е да се знае дека голем дел од јагодите што ги наоѓаме на продажните места се всушност увезени од Турција, Шпанија, па дури и од Америка. Повеќето од нас не се многу просветлени од овој факт и се прашуваме како да ги најдеме вистинските домашни.
Домашната слатка јагода има многу интензивен мирис, така што додека ги поминуваме пазарните редови го чувствуваме нивниот силен препознатлив мирис – ова се обично јагоди кои се многу слатки и се домашни. Обидете се да ги избегнете оние овошки што се многу тврди, сјајни и претежно имаат исти форми и големини на полиците.
Домашните јагоди немаат ист вкус од сите страни, а тоа е затоа што сончевите зраци не паѓаат рамномерно врз овошјето, покрај тоа, тие никогаш не се со иста форма и големина.
Домашните јагоди се распаѓаат побрзо од увезените, токму затоа што имаат помалку пестициди. Ќе ја препознаете и увезената јагода на дршката, која е малку или воопшто не е слатка.
Кај увезените јагоди, има многу голема дршка, совршено обликувана и темна, додека кај домашните јагоди е бело зелена бидејќи е неодамна берена. Кај домашните јагоди, бојата е иста одвнатре и однадвор, а семето е мало и ги има многу. Додека увезените семиња се поголеми и поретки.
При изборот, изберете цврсто овошје, но не тврдо, избегнувајте меко. Јагодите се полни со витамин Ц, се одлични антиоксиданси и се одлична превенција од стареење на кожата и телото.
Средината и крајот на август е најдобро време за садење на јагоди. Се разбира, можете да го направите тоа и на есен, но тогаш ноќите веќе се ладни, така што растението е полесно да се разболи, а коренот да се оште-ти.
Ако садите јагоди во пролетта, ќе треба да чекате долго време за плодовите. Затоа, засукајте ги ракавите и обезбедете доволен принос на јагоди за следната пролет.

Еве што треба да знаете за правилно садење на јагоди: Прво, треба да знаете дека јагодите не се растенијата што ги садите сега, затоа слободно заборавете ги во следните десет години.
Мора постојано да се работи на нив. Јагодите најдобро растат во текот на првите четири години на истото место, па искусните градинари обично ги садат во четири високи кревети за да можат да ја менуваат својата позиција секоја година.

Треба да изберете облачен ден за садење. Можете да садите јагоди во кревети заедно со јаглика, кромид и лук, зелена салата, целер, цвекло и моркови, бидејќи јагодите даваат најдобар принос со нив.
Некои растенија никогаш не треба да се садат во близина на јагоди, како што се модар патлиџан, краставица, црвен пипер, зелка и компири.

Која сорта на јагоди е најдобро да се избере

Размислете за големината на јагодите: колку е поголема, толку подобро. Најдобро е да одгледувате јагоди што вродуваат со плод двапати по сезона.

Како да садите јагоди

Најважно за јагодите е да бидат засадени на плодна почва која е добро осветлена. За најдобар раст, развој и принос неопходен е компост, калиумови соли, уреа и суперфосфат.

Растојанието помеѓу садниците мора да биде најмалку 30 – 40 сантиметри. Длабочината мора да биде таква што коренот на јагода е фино и слободно поставен, без стискање и така што коренот е убаво покриен со земја.

Ако излегува над земјата, ќе замрзне во текот на зимата. Најдобрата позиција е онаа во која најнискиот лист се израмнува со земјата. Пред да го ставите расадот во земјата, истурете малку вода во секоја дупка. Треба да се чуваат само првите „мустаќи“ од јагоди, бидејќи тие се единствените јаки, а останатите треба да се отсечат и фрлат.