Home зимница И 100 тегли да направам, пак не ни е доста…Ова е највкусниот...

И 100 тегли да направам, пак не ни е доста…Ова е највкусниот сос од домати, пиперки и патлиџани, без конзерванси…

Рецепт за домашен сос од печени пиперки, модри патлиџани и домати

Овој традиционален рецепт за сос од печени пиперки, модри патлиџани и домати е вистинско богатство од домашната кујна, пренесувано низ генерации.

Без конзерванси, овој вкусен сос е совршен за зимските утра, носејќи топлина и свежина на секој оброк.

Подгответе го во сезона кога зеленчукот е достапен и економичен, и уживајте во неговиот вкус во текот на целата зима, дури и без потреба од фрижидер, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

– 4 кг домати
– 1 кг модри патлиџани
– 1 кг црвени пиперки
– 300 г зелени пиперки
– 4 црвени лути пиперчиња
– 4 зелени лути пиперчиња
– 2 главици лук
– 20 г шеќер (1 лажица)
– 200 мл растително масло (1 чаша)
– 200 мл вински оцет (1 чаша)
– 32 г сол (2 лажици)
– 1/2 врзоп магдонос
– 7–8 стаклени тегли од 350 мл со нови, неупотребени капаци
– НМД

Постапка:

1. Темелно измијте ги доматите, модрите патлиџани, црвените и зелените пиперки, како и лутите пиперки во обилна количина вода.

2. Наредете ги пиперките и модрите патлиџани на плех за печење. Направете мали засеци на нив за да не пукнат за време на печењето.

3. Печете ги во рерна загреана на 250 °C околу 30 минути. Паралелно, печете ги и главиците лук.

4. По печењето, ставете ги пиперките и модрите патлиџани во пластична кеса и оставете ги да отстојат 10 минути за полесно лупење. Потопете ги во вода уште 10 минути за дополнително да се олесни процесот.

5. Излупете ги доматите и исечкајте ги на ситни парчиња. Не фрлајте ги лушпите од доматите, бидејќи можат да се искористат за друг рецепт.

6. Ставете ги исечканите домати во големо тенџере и варете ги на средна температура додека омекнат и се добие малку сок, околу 30 минути.

7. Излупете ги печените пиперки, модри патлиџани и лукот, па исечкајте ги на ситни парчиња.

8. Зелените пиперки и лутите пиперки исечкајте ги ситно или изблендирајте ги во блендер до саканата конзистенција.
9. Ситно исечкајте го магдоносот.

10. Во големо тенџере, соединете ги сите подготвени состојки: доматите, печените пиперки, модрите патлиџани, лукот, зелените пиперки, лутите пиперки и магдоносот.

11. Додајте 20 г шеќер, 200 мл растително масло, 200 мл вински оцет и 32 г сол. Промешајте добро.
12. Варете ја смесата на тивок оган уште 5–10 минути, повремено мешајќи.

13. Топлиот сос претурете го во чисти, стерилизирани стаклени тегли од 350 мл. Внимавајте да ги наполните додека сосот е сè уште топол за да се создаде вакуум.

14. Исчистете ги рабовите на теглите, затворете ги со нови капаци и цврсто затегнете. Превртете ги теглите наопаку и оставете ги да отстојат една ноќ.

15. Следниот ден проверете дали капаците се внатре повлечени, што е знак дека теглите се добро затворени. Чувајте ги на ладно и суво место.

Овој сос е идеален за појадок или како додаток на разни јадења. Уживајте во неговиот богат вкус и споделете го со семејството и пријателите! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:

https://youtu.be/jc6iAkQ5lgg?si=tpvQhxoh3g9VbuI2