Одгледувањето домати во градината е многу едноставно. Освен добра почва, доволно сонце и малку вода – на ова растение не му треба ништо повеќе, a преку цела година ќе имате вкусен домашен зеленчук кој се комбинира во многу салати, чорби и гарнири.
Пред да посадите домати, секогаш изберете ја најдобрата сорта домати. Денес има многу варијации меѓу сортите на домати. Покрај тоа, за да имате добар принос од доматите, важно е да ја знаете pH вредноста на почвата во вашата градина.

Дали е земјиште со повеќе врнежи, дали имате доволно сонце? Кога ќе разберете каков двор и почва имате, запрашајте се која сорта домат најдобро расте во такви услови, па пронајдете ја и засадете ја.
Важно е да знаете дека доматите се садат порано. Доматот сака топла почва. Затоа, засејте го 8 недели по последниот снег. Ако сте навистина сигурни дека нема да има големи временски осцилации, само тогаш засадете домат во градината. Ова растение не сака изложеност на ниски температури.
Обезбедете му доволо сонце за да добиете сочен и сладок домат и засадете го на такво место каде што ќе има директна сончева светлина од 6 до 8 часа во текот на денот. Доматот сака кога го чувате и милувате. Наводнувајте го редовно, отстранувајте го пожолтените лисја и заштитувајте го од штeтници.
До него, задолжително засадете цвеќе кадифе што ќе го заштити од компирската буба, која понекогаш знае да го нaпадне. Доматите сакаат малку кисела почва, но како што растат, им треба повеќе алкална почва.
До секој расад од домати, пожелно е да се засадат три садници босилек. Ако редовно ги берете врвовите на босилекот, тие ќе се разгранат и ќе произведат повеќе ароматични лисја и нема да цветаат прерано.
Според искуствата на градинарите, невенот, исто така, делува на доматот како природна заштита и придонесува за зголемување на приносот. Невенот е и лековито растение. Добар сосед на доматите е лукот, кој ги одбива црвените пајаци (грини од коприва).
Покрај доматите, добро е да се засади низок грашок бидејќи ова растение го поправа кислородот во почвата и го прави достапен за корењата на доматите и на тој начин служи како природно ѓубриво.
Морковите, исто така, имаат корисен ефект врз доматите, но засадени под нив ќе создадат помали корени. Лоши соседи на доматите се компири, краставици и анасон, бидејќи секретите на нивните корени имаат негативен ефект врз растот на доматите.
Доматите се исто така подложни на слични болести како компирот и пченката, затоа овие растенија треба да се садат малку подалеку. Доматите не треба да се садат дури во близина на пиперки, бидејќи овие растенија “се натпреваруваат” за хранливи материи во почвата.

Под доматите, добро е да се засади зелена салата, цикорија, ротквица, спанаќ, јаглика, праз – така, исто така, подобро го користи просторот околу доматот што расте во височина.