К аснувањата од инсекти предизвикуваат локална реакција на кожата, бидејќи во кожата инј-ектираат материи кои понекогаш може да бидат и о тровни. Главната карактеристика на к аснувањата од инсекти е непријатното чешање, што се влошува при топлина. Ладењето на местото може да помогне.

Главните групи на инсекти кои ги к аснуваат луѓето се: пчели, оси, бумбари, стршлени и други слични инсекти кои инаку се сосем безопасни. Она што е карактеристично за ваквите инсекти е дека тие се генерално мирни, но н апаѓаат само доколку се испровоцирани или ако почувствуваат о пасност од страна на луѓето. Истото за жал, не може да се каже и за комарците…

Алергиски реакции може да се појават и по каснувања од комарци и мравки

По к аснување од инсект, секое лице развива локализирана реакција во форма на оток и црвенило и може да биде придружена со чешање и б олка. Имунолошкиот систем се активира по контакт со инсектот кој внесува супстанции на кои телото реагира.

По к аснување од инсект, симптомите може да се забележат релативно брзо, а кај многу луѓе тие често предизвикуваат п аника и с трав. Сепак, следниве симптоми се чести и нормални кај повеќето луѓе: чувство на п ечење на местото на инј-ектирање,
минлива б олка, чешање, оток, црвенило.

Отокот по к аснување од комарец може да се движи во големина од неколку милиметри до неколку сантиметри, во зависност од видот на комарецот и индивидуалната реакција на лицето на у-бодот. Реакцијата на кожата обично поминува во рок од 3-5 дена.

Кога станува збор за к аснување од инсекти, симптомите се претежно безопас-ни и минливи, а понекогаш може да се појават у-боди и м одринки кои исчезнуваат за неколку дена. Црвениот круг околу у-бодот и отокот може да трае неколку часа, а во некои случаи дури и една недела. Сепак, б олката е претежно минлива и повеќе не се јавува.

Проблемот се јавува кај луѓе кои се особено чувствителни на у-боди од инсекти или имаат алергиски реакции на у-боди. Таквите лица имаат крајно б олни симптоми. Брзата интервенција тогаш е исклучително важна бидејќи може да се развијат сериозни знаци на анафила-ктичен ш ок, вклучително и: треска, треперење, г адење, п овраќање, тешко д ишење.

Доколку се појави некој од овие симптоми, тоа значи дека настанала алергиска реакција, што значи дека треба веднаш да одите на лекар каде што ќе ви препишат антихистаминици, лекови кои ги потиснуваат алергиските реакции.

Кога станува збор за к аснување од инсекти кај деца, може да се појават и слични б олни и сериозни симптоми. Во такви ситуации, најдобро е веднаш да побарате медицинска помош или да го однесете детето на лекар.

Природен лек при убод од инсекти

Покрај ладните облоги, ал-кохолниот оцет на местото на инј-ектирање исто така може да помогне. На кожата може да се нанесе и црвен кромид или лук што содржи ензими кои имаат антиинфламаторно дејство.

Понатаму, некои исто така препорачуваат третман со шеќер. Прво потопете го местото на у бод во вода, а потоа во шеќер. Може да се користи и масло од лаванда што може да помогне бидејќи има антиинфламаторно дејство.

Против у бод од инсекти – масло од чајно дрво

Постапка: Маслото од чајно дрво е најсилниот природен антисептик. Инсектите не се отпорни на него, така што ова масло е одлично за превенција. Во својот состав содржи повеќе од 100 природни соединенија.

Се користи против у бод од пчели, оси, комарци и други инсекти после у бодот за дезинфекција на местото, но може да се користи и превевентивно бидејќи ги одбива инсектите. За да избегнете инфекција, користете го 7 дена, по трипати на ден мачкајќи го местото на у бодот.

Коментар на Снежана: 100% проверено. Ќерката и јас сме алергични на у-боди од инсекти и секогаш имаме бурна реакција при у бод. Само маслото од чајно дрво ни помага. Вистински с пас е, а ќе додадам дека е и одличен против херпес.

Искуство од Буба: На местото на у бодот ставете андол, аспирин или парацетамол, изг.мечете го како прашок. Не се појавува оток, ни чешање, овој лек е вистински с пас, проверен и ефикасен. П рашокот од таблетата го мешам со неколку капки вода, ставам на газа и оставам да отстои некое време.

Искуство од Катарина: (совет од старите) Најдобриот лек е сопствената плунка. Како што мачките и другите животни се л ижат и ги лекуваат своите ра-ни, така работи и човечката плунка. Б олката во истиот момент престанува, а отокот се намалува по неколку минути. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска