Природните лекови секогаш треба да се комбинираат заедно со конвенционалната медицина, а некогаш делуваат дури и подобро од очекуваното. Покрај другото, потребна е позитивна мисла, упорност и решителност да се излезе на крај со болеста.
Еден ваков пример за успех над болеста е случајот со Божо Којовиќ чија приказна ја објавивме пред неколку години, но бидејќи рецептите никогаш не застаруваат, одлучивме повторно да го реобјавиме овој пример за решителност и одлучност да се по-беди болеста.
Божо имал искуства со најтеш-ките болести кои би можеле да се сместат во неколку животи, но сепак, на крај успеал со помош на својата сопруга да излезе како побед-ник. После деценија б орба за живот и опера-ции на дури два кан-цери, Божо Којовиќ од селото Горица во Вранешка долина, конечно може да з дивне.
„Лекарите ми велат дека болеста е по-бедена“, открива Којовиќ. „Бев премногу изне-моштен, ослабен. Со денови во мојата куќа имаше многу лекари, наизменично доаѓаа итна помош, доктори…“, раскажа Војо за „Вести онлајн“.
Иако лекарите му давале многу мали шанси дека ќе успее да прежи-вее, сепак тој одлучил да не се преадава. Иако веќе толку многу бил ос-лабен, со аскетски израз и многу мали шанси за оздравување, тој започнал да се информира за карактерот на болеста и начинот на лекување.
Не ги прескокнал ниту природните лекови. „Сите се обидувавме некако да му ја олесниме болеста, да му помогнеме. Што и да слушнев, јас му подготвував, се обидував на сите можни начини да го спа-симе и да го извечеме од с-мртта“ – вели неговата сопруга Босилка.
Божо го променил и начинот на исхрана. Ги исфрлил ци-гарите и ал-кохолот, а водата за пиење ја заменил со свежа сурутка и чаеви. Покрај пропишаните лекови, користел и млади борови цветови и мед од глуварче.
Рецептот за лекот од кој Божо се опоравил и почнал редовно да го пие, не е тајна, а како се приготвува открива неговата сопруга Босилка. Пред да го откриеме рецептот, веднаш ќе напоменеме дека овој чај самостојно не е единствениот кој му помогнал на Божо.
Станува збор за целосна промена на стилот на живеење и исхраната. Пред сè мора да се земат во предвид сите набројани работи кои Божо започнал да ги применува како дел од терапијата за лекување, а тука е свежата козја сурутка, боровиот полен, боровиот мед, медот од глуварче, чајот од глуварче и разни други чаеви.
РЕЦЕПТОТ НА БОСИЛКА: „Коренот од глуварче се вади. Глуварче има покрај секоја куќа, во сечиј двор, само мора да се внимава при корнењето да се извади целиот корен без да се пов-реди за да не му истечат лековитите сокови. Убаво се мие и се чисти од земјата.
На четири литри зовриена вода се додава една рака корен од глуварче. Откако ќе зоврие се остава да се вари само една минута. Потоа се остава да отстои поклопено десет минути по што се процедува. Се додава по една лажица мед за да се подобри вкусот и се пие“, открива Босилка.

На сите кои ќе се разболат како него, Божо им препорачува да ги слушаат препораките на лекарите и нивните совети, да не се откажуваат и да не ги забораваат ниту природните лекови. Интервјуто со Божо Којовиќ и неговата сопруга можете да го слушнете во видеото ОВДЕ.