ФАНТАСТИЧНА КИКИРИКИ БАЈАДЕРА…Ја подготвувам додека сварам кафе и сите сакаат парче плус…

За мене вистинска бајадера е кога се крши под заби, а во устата буквално се топи. Е, оваа е токму таква, само е потребно да се добие вистинската густина на смесата.

Ако смесата излезе премногу ретка, тогаш бајадерата се рони, а доколку е премногу густа, тогаш се растура и не компактна.

Затоа, пред да почнете да ја правите треба да го знаете ова. Многу лесно се приготвува и навистина е едноставна, но важно е да ја „пoгодите“ густината. Најдобро е мелените кекси да ги додавате постепено додека ја замесувате смесата.

Ќе испробате дали е добра густината на следниов начин: во една лажица земете малку од смесата, а со друга притиснете ја.

Истресете ја во тенџерето: ако не се растура, значи дека смесата е добра, а ако се цеди како течност, тогаш додајте уште кекси. Користете посни намирници ако сакате да биде посна. Еве што ви е потребно за овој рецепт:

Потребни состојки:

300 г шеќер,
200 мл вода,
200 г путер/маргарин,
300 г несослени мелени кикирики,
околу 300 г мелени бисквити по избор,
50 г темно чоколадо или 2 лажици какао,
100-150 г чоколадо за глазура, со малку масло (околу 3 лажици)

ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:

КИКИРИКИ БАЈАДЕРА: Предобар вкус и многу добро изгледа, без рерна и без миксер

КИКИРИКИ БАЈАДЕРА: Се прави за брзо, од смесата излегуваат многу колачиња

КОЦКИ СО КИКИРИКИ, ви требаат само 3 состојки и 10 минути, од сите рецепти ова е наједноставниот

Кикирики бајадера – ситен колач идеален за сите слави и прослави – брзо се прави и има одличен вкус