Како што посочија метеоролозите, ова лето се смета за најтоплото и најсувото досега.  Кон нашиот регион се сврте силен топлотен бран, без врнежи. Присуството на топлотни бранови кои се случија во јули, ги наговестија, исто така, и за август.
Веќе сме во средината на август, а пред нас уште има топли бранови кои сугерираат непотребно да не се излегува од дома. Дали овие топлотни бранови ќе продолжат во текот на есента, се обиде да прогнозира помошниот директор Горан Михајловски.
Еве кога ќе дојде крајот на топлотниот бран и каква есен не очекува. Од утре до крајот на неделата ќе имаме малку пониска температура, но сепак ќе остане топлото време со температури над просекот, наведува Горан Михајловиќ, помошник директор во Републичкиот хидрометеоролошки завод. Максималните температури ќе се движат меѓу 30 и 35 степени, вели Михајловиќ.
Горан Михајловиќ изјави дека сè уште може да се очекуваат температури над просекот за овој период од годината. „Минималните температури нема да бидат над 20 степени, а максималните ќе бидат помеѓу 30 и 35, што значи не толку екстремно високи температури како што имавме во претходните денови, но сепак ќе биде над просекот за овој период од годината,“ – наведува Михајловиќ.
Како што вели тој, утре и задутре ќе има услови за дожд во ридско – планинските предели, додека во другите делови нема да има услови за врнежи. „Утре и задутре, во ридско – планинските подрачја ќе има услови за локални врнежи од дожд, не толку интензивни и распространети.
Во другите делови на земјата, суво, претежно сончево и топло со температура од 30 до 35 степени. Значи периодот без врнежи ќе продолжи,“ наведува тој. „Пред нас е влажна и топла есен.“
Зборувајќи за есента, тој наведува дека постои шанса да биде топло. „Што се однесува до есента, веќе можеме да кажеме дека постои шанса просечната температура да биде над просечната, што ќе и даде карактеристика на топла есен.
Колегите проценуваат дека температурата ќе биде зголемена за околу плус еден степен од вообичаено. Што се однесува до врнежите, тие ќе бидат просечни „Значи, тоа би била просечна влажна и топла есен“, вели Михајловиќ.
Тој објаснува дека дождот што падна кон средината на јули дојде во последен момент и му помогнал многу на земјоделието. „Она што беше добро, е што во средината на јули имавме период со обилни дождови, така што на ниво на месецот сè уште не сме во голем дефицит со врнежи“, објаснува Михајловиќ.
Тој објаснува дека топлите бранови во август не се изненадувачки, но и дека ова лето имаше некои вредности кои се над повеќегодишните просеци. „Не е изненадување што имаме топли бранови во август, особено во последните 10, 20 години со општ тренд на пораст на температурите“, вели Горан.
„Ситуацијата на водотеците не е алаpмантна“. Говорејќи за состојбата на водотеците, тој наведува дека состојбата засега не е алармантна.

„Што се однесува до хидролошката прогноза, колегите од одделот за хидролошки прогнози немаат никакви предyпредувачки информации за нивото на нивото на водата, биолошкиот минимум, условите за навигација.

Значи, можеме да кажеме дека нивото на водата, особено на големите реки и пловните реки, се некаде во рамките на границите, средни, средни ниски вредности за овој период од годината и дека во таа смисла засега нема алаpмантни вести, но таа состојба се следи секојдневно и хидролошките прогнози се достапни секој ден“, наведува Михајловиќ.