Домашен рецепт за меки и вкусни переци
Переците се омилено печиво што носи топлина и задоволство во секој дом.
Овој едноставен, но исклучително вкусен рецепт ќе ви овозможи да подготвите меки и мирисни переци, идеални за појадок, ужина или во комбинација со омилениот намаз.
Со малку труд и љубов, резултатот ќе биде совршен додаток на вашата трпеза, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 500 г брашно
– 1 лажичка сол
– 250 мл млако млеко
– 1 коцка свеж квасец
– 100 мл масло
– 1 лажица шеќер (за активирање на квасецот)
– 1 јајце (за премачкување)
– 4 лажички брашно (за солениот премаз)
– 3 лажички сол (за солениот премаз)
– Малку вода (за солениот премаз)
– НМД
Постапка:
1. Активирајте го квасецот. Во сад со 250 мл млако млеко растворете 1 лажица шеќер и додајте го свежиот квасец. Оставете го на топло место 15 минути за да ферментира и да се создаде пена на површината.
2. Во поголем сад измешајте 500 г брашно со 1 лажичка сол. Додајте го активираниот квасец и 100 мл масло. Замесете меко и еластично тесто. По потреба, додајте малку брашно ако тестото е лепливо, но внимавајте да остане меко.
3. Од тестото обликувајте векна, покријте ја со чиста кујнска крпа и оставете ја да одмори 15-20 минути на собна температура.
4. По одморот, поделете го тестото на еднакви парчиња. Секое парче развлечете го со дланките во долгнавест и тенок валјак. Потоа обликувајте го во форма на перек со превртување на краевите (за визуелна помош, погледнете видео со инструкции).



5. Наредете ги переците во плех обложен со хартија за печење. Загрејте ја рерната на 200 °C со вклучен вентилатор. Додека рерната се загрева, переците ќе одморат и малку ќе нараснат.
6. Премачкајте ги переците со изматено јајце за да добијат сјајна површина. Печете ги во загреаната рерна 5 минути.


7. За солениот премаз, измешајте 4 лажички брашно, 3 лажички сол и малку вода. Мешајте додека да добиете мазна смеса без грутчиња, со густина слична на тесто за палачинки.
8. Извадете ги переците од рерната, посипете ги со солениот премаз и вратете ги да се допечат уште 3-5 минути, додека да добијат златнокафена боја.
9. Извадете ги готовите переци од рерната и оставете ги малку да се изладат пред сервирање.
Уживајте во свежите, меки и вкусни переци со омилениот намаз или едноставно сами по себе! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:
https://youtu.be/vUkoJ3wvAIU?si=WI8KTFR8lXU7_9Qy











