Home погача Домашна погача мека како душа – лесна за подготовка

Домашна погача мека како душа – лесна за подготовка

Домашна погача-леб – мек и мирисен

Овој домашен леб, мек како душа, носи топлина и вкус на традицијата.

Со едноставни состојки и лесна подготовка, овој рецепт ќе ви овозможи да создадете рустикален леб кој совршено се вклопува со секој оброк или уживање во домашна атмосфера, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

– 1,5 кг меко брашно
– 100 мл масло
– 1 квасец
– 1 лажичка шеќер
– 1 лажичка сол
– 900 мл топла вода
– сусам за посипување
– НМД

За премачкување
– 1 јајце
– 2 лажици масло

Постапка

1. Во длабок сад ставете 1,5 кг меко брашно. Додајте еден квасец, една лажичка сол и една лажичка шеќер. Измешајте ги сувите состојки.

2. Додајте 100 мл масло и 900 мл топла вода. Замесете меко тесто. Тестото може да биде малку лепливо, што е нормално. По потреба, додајте малку брашно за полесно обликување.

3. Покријте го тестото со проѕирна фолија и крпа, па оставете го да одмори 60 минути додека го удвои волуменот.

4. Кога тестото ќе нарасне, посипете ја работната површина со малку брашно, кратко измесете го тестото и поделете го на четири еднакви делови.

5. Од секој дел формирајте топка. На плех за печење ставете хартија за печење и префрлете ги топките, секоја на посебен плех. Оставете ги да отстојат уште 30 минути.

6. Во меѓувреме, загрејте ја рерната на 200 °C.

7. Изматете едно јајце со две лажици масло и премачкајте ги топките тесто. Со прстите направете хоризонтални и вертикални линии. По желба, посипете ги со сусам.

8. Печете околу 20 минути или додека лебот добие златнокафеава боја.

9. Повторете ја постапката со преостанатото тесто.

Овој леб е совршен за уживање со семејството и пријателите, носејќи топлина и спомени од домашната кујна. Добар апетит! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: