Home посни колачи Домашна алва без шеќер и брашно…Здрав и вкусен десерт за 10 минути

Домашна алва без шеќер и брашно…Здрав и вкусен десерт за 10 минути

Домашна алва без шеќер и брашно: Здрав и вкусен десерт за 10 минути

Алвата е традиционален десерт со богата историја, познат во многу култури ширум светот, од Блискиот Исток до Балканот.

Овој сладок деликатес, чие име потекнува од арапскиот збор „халва“ што значи „слатко“, често се подготвува со семки, ореви и засладувачи, пишува НМД.

Интересен факт е дека алвата била омилена храна на војниците во Отоманската Империја поради нејзината хранливост и долготрајност.

Денес, алвата е синоним за здрава ужина, особено во нејзините модерни верзии без рафиниран шеќер и брашно, како што е овој рецепт, пишува НМД.

Со само три состојки и 10 минути подготовка, оваа домашна алва е совршен избор за оние што бараат брз, вкусен и нутритивно богат десерт.

Потребни состојки:

– 200 г пржени семки од сончоглед (без сол)
– 100 г пржени кикиритки (без сол)
– 2–3 лажици течен мед (по вкус)
– НМД

Потребни алатки
– Мелница за кафе или процесор за храна
– Длабок сад за мешање
– Лажица за мешање
– Пластична фолија или хартија за печење
– Нож за сечење

ПОСТАПКА:

Во мелница за кафе или процесор за храна, сомелете ги пржените сончогледови семки во мали порции.

Мелете додека да добиете фина, масна текстура, што укажува на ослободување на природните масла од семките.

Префрлете ги мелените семки во длабок сад. Потоа, на ист начин сомелете ги пржените кикиритки и додајте ги во садот со семките.

Добро измешајте ги мелените семки и кикиритки за да се соединат. Додајте 2 лажици течен мед и мешајте додека смесата стане хомогена. Пробајте ја смесата и, доколку сакате посладок вкус, додајте уште една лажица мед.

Земете парче пластична фолија или хартија за печење. Со раце или со помош на лажица, обликувајте ја смесата во посакуваната форма – може да биде цилиндрична (како салама) или правоаголна.

Цврсто завиткајте ја алвата во фолијата за да ја задржи формата. Ставете ја завитканата алва во фрижидер на околу еден час за да се стегне медот и смесата да добие цврстина.

Откако ќе се излади, отстранете ја фолијата и исечете ја алвата на порциони парчиња. За дополнителен декоративен ефект, посипете ја со неколку цели сончогледови семки.

Оваа алва е идеална за уживање со чаша билен чај или како здрава ужина во текот на денот.

Чувајте ја во фрижидер во херметички затворен сад до една недела за да ја задржи свежината, пишува НМД.

Овој рецепт за домашна алва е доказ дека здравите десерти можат да бидат едноставни, брзи и неверојатно вкусни.

Без шеќер и брашно, оваа алва е погодна за оние што водат здрав начин на живот или следат диети со низок гликемиски индекс.

Пробајте го рецептот и уживајте во слатките моменти со вашите најблиски! Деталите од постапката погледнете ги во видео прилогот ОВДЕ: