„Ако сте голем љубител на сладолед како мене, овој рецепт е за вас. Можев непрекинато да јадам, но откога сум на диета, сладоледот стана заборавен за мене. Понекогаш сакав да направам исклучок, но морам да останам истрајна и да почнам да ги одбегнувам рафинираните шеќери заceкогаш.




Потоа случајно пронајдов еден рецепт за домашен сладолед, за кој не очекував дека може да има ист вкус како и купечкиот, а сепак да биде здрав. Пробав од нyжност, па сега ми е омилен и постојано си го правам за мене и дечињата.”




Во продолжение може да прочитате 2 рецепти, односно се работи за два различни вкусови, па според тоа кој повеќе ви се допаѓа одберете кој ќе го подготвите. Еве што ви е потребно за 2 порции сладолед:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (прва варијанта): 2 банани, 2 големи лажици какао. ПОСТАПКА: Бананите се вадат од лушпата и внимателно се сечат на тенки кругови кои се редат на 1 чинија. Се оставаат во замрзнувач да отстојат 3 часа.




По изминатото време, се префрлуваат во блендер и се додаваат 2 големи лажици какао. Се започнува со блендирање додека да се направи ронлива, мокра смеса. Потоа малку се промешува, па се продолжува со блендирање додека да се направи еднолична, полутечна смеса.




Сладоледот можете веднаш да го сервирате бидејќи е ладен од смрзнатите банани, но ако сте направиле поголема количина може да си ја распоредите во калапчиња кои ќе ги чувате во замрзнувач. Во продолжение прочитајте овошна варијанта:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 банана и замрзнато бобесто овошје (јагоди, малини, вишни или комбинација од повеќе)…




ПОСТАПКА: Постапката на подготвување е идентична како и претходно со бананите, а црвеното овошје треба да биде ладно од замрзнувач или свежо во фрижидер. Смесата се блендира и се добива сладолед кој многу освежува.




За втората варијанта нема конкретна количина на бобестото овошје, додавате одокативно, колку што мислите дека е доволно. По желба во сладоледот може да додавате карамела, мелени ореви, плазма, екстракт од ванила… Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.