Домашен леб со крцкава кора на вода – совршен за Велигденскиот пост
„Лебот е основа на животот“, велат старите, а домашниот леб со крцкава кора, приготвен без масло, е вистинско богатство на трпезата, пишува НМД.
Овој едноставен, а сепак вкусен рецепт е идеален за оние што сакаат да уживаат во традиционален вкус, особено за време на Велигденскиот пост во Македонија.
„Нека храната биде твојот лек“, рекол Хипократ, а овој леб на вода, направен од неколку основни состојки, носи топлина и задоволство во секој дом.
Овој леб се одликува со мека внатрешност и златно-кафеава, крцкава кора што го прави неодолив.
Традиционално, за време на Велигденскиот пост, кој во православната вера во Македонија трае 40 дена пред Велигден, се избегнуваат намирници од животинско потекло, вклучувајќи и масло.
Овој рецепт совршено се вклопува во постот, а сепак нуди уживање во секој залак. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 1 кг брашно (тип 400)
– 1 кесичка сув квасец
– 1 лажичка шеќер
– 2 лажички сол
– 700 мл млака вода
– Околу 50 г брашно за посипување
– Малку вода за премачкување на лебот
– НМД
Постапка:
Во длабок сад замесете меко тесто со постепено додавање на брашното, квасецот, шеќерот, солта и млаката вода. Месете додека тестото стане мазно и еластично.
Покријте го садот со крпа и оставете го тестото да ферментира на собна температура 30-40 минути или додека да го удвои волуменот.
За побрзо ферментирање, можете садот со тестото да го ставите врз друг сад со топла вода. По ферментацијата, кратко премесете го тестото и поделете го на два еднакви дела.
Од секој дел обликувајте топче, а потоа со оклагија развлечете правоаголна кора. Свиткајте ја кората во облик на ролат-векна и спојте ги краевите за да се залепат.
Ставете ги двата леба во плех обложен со хартија за печење и оставете ги да одморат и да нараснат уште 20 минути (со хартијата направете преграда за да не се залепат лебовите).
Кога ќе нараснат, направете неколку коси засеци на површината и премачкајте ги со малку вода. Загрејте ја рерната на 230 степени.
Печете ги лебовите 10 минути на оваа температура, а потоа намалете ја на 200 степени и печете уште 10-15 минути, додека да добијат убава златна боја.
Извадете ги печените лебови од рерната, покријте ги со чиста крпа и оставете ги да се подизладат пред да ги послужите.
Овој домашен леб е совршен придружник на посните јадења, како чорба од леќа или салата од зеленчук, и носи дух на заедништво и традиција на вашата трпеза за време на Велигденскиот пост. Уживајте во секој залак!
Деталите од постапката можете да ги погледнете во видео прилогот ОВДЕ: