Home зимница Домашен кечап кој се прави во рерна, без мешање и без мелење…Вкусно...

Домашен кечап кој се прави во рерна, без мешање и без мелење…Вкусно и лесно

Домашен кечап печен во рерна

Подгответе вкусен домашен кечап со едноставна постапка што не бара мелење ниту постојано мешање.

Овој рецепт ви овозможува да создадете природен, ароматичен кечап со богат вкус, идеален за дополнување на вашите омилени јадења.

Со печење во рерна и минимална обработка, добивате здрав производ без конзерванси, подготвен за долготрајно складирање, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 2,3–2,5 кг домати
– 1 голема црвена пиперка за ајвар
– 1 голем кромид (обичен или црвен)
– 3 моркови
– По вкус целер
– 6–7 чешниња лук
– 1/2–1 лажица сув босилек
– 1 лажица сув оригано
– 1 лажица шеќер
– 1–1,5 лажица сол (по вкус)
– НМД

Постапка:

1. Исечете ги доматите на парчиња со средна големина и распоредете ги во плех за печење.

Додајте една црвена пиперка, исчистена од семки и исечена на парчиња, кромид исечен на коцки, моркови исечени на кругови и малку целер по вкус. Распоредете ги чешнињата лук во плехот.

2. Загрејте ја рерната на 250 степени Целзиусови. Ставете го плехот во рерната и намалете ја температурата на 220 степени. Печете околу 1 час.

Доколку рерната е многу силна, намалете ја температурата на 200 степени за да спречите загорување на зеленчукот.

3. По печењето, испасирајте го зеленчукот во каша со рачен блендер до добивање мазна смеса.

4. Во испасираната смеса додајте 1/2–1 лажица сув босилек, 1 лажица сув оригано, 1 лажица шеќер и 1–1,5 лажица сол, или прилагодете ја солта според вашиот вкус. Добро измешајте за да се соединат зачините.

5. Пробајте го кечапот и, доколку е потребно, додајте уште малку шеќер или сол по вкус.

6. Подготвениот кечап префрлете го во чисти стаклени шишиња или тегли и цврсто затворете ги со капаци.

7. За пастеризација, ставете ги теглите во рерна загреана на 150 степени Целзиусови и оставете ги да се „печат“ 15–20 минути. Потоа извадете ги и оставете ги да се изладат на собна температура.

8. Складирајте го кечапот на ладно и темно место. По отворање, чувајте го во фрижидер.

Овој домашен кечап е идеален за сендвичи, помфрит или било кое јадење што бара богат и природен вкус. Уживајте во неговиот автентичен вкус! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: