ДЕЦАТА КОИ ГО ДОБИЛЕ ОВА ИМЕ: Секогаш се под божја закрила и ги чува Бог – еве го значењето на најубавите христијански имиња

Сите ја знаеме онаа стара изрека: „Името е судбина“. Не знаеме дали навистина е така или тоа е само суеверие, но кога ќе го откриете значењето на вашето име и ќе дознаете дека тоа претставува заштита од самиот Бог, сакале или не, некако се чувствувате побезбедно. Се верува дека Господ особено ги штити сите оние кои ги носат следните имиња:
Душан – Дyша и дyx, поврзан со црковниот празник Дyxовден. Аранѓел – Архангел, командант на ангелите. Лазар – Оној на кого Бог му помага. Богдан, Богдана – Божји дар кој обично им се дава на децата кои долго биле чекани.
Авраам – возвишениот татко, според библискиот предок Авраам. Ана – Божја благодат, благодарност. Во Русија името Ана значи оној кој повторно ќе се роди, а тоа е световното име на Богородица.
Анастасија – името што значи воскресение, обично им се давало на девојчињата родени околу Велигден. Ангелина – Божји гласник, ангел. Лидија – родена од Бога

Кристина – Оној што е помазаник (Божјиот благослов што свештеникот го дава со помазание со масло), доаѓа од името на Исус Христос. Теодора – дар од Бога
Децата родени во зимските месеци добивале посебни имиња

Имињата што им се даваат на децата во нашите краишта имаат посебно значење. Најчесто нашите предци ги избирале според времето на раѓање или имале за цел да го „заштитат и чуваат“ слабото дете од сите з ла. Еве како најчесто ги нарекувале новороденчињата…
Зимата на нашите простори засекогаш ќе биде врзана за студот, снегот и божиќните и новогодишните празници. Во древно време, децата родени во овој период биле добро негувани за да бидат здрави и да не се разболат и покрај сypoвата зима.

Затоа се случувало да им бидат давани имиња кои би требало да ги „заштитат“. Друга варијанта биле имињата давани според светецот-заштитник или според празникот на денот на раѓање. Ви ги претставуваме најубавите имиња за деца родени во зимските месеци.
Никола / Николина

Децата родени во декември, околу Свети Никола, честопати ги добиваат имињата на овој голем светец. Името Никола доаѓа од латинскиот „Николаус“. Ова име содржи два збора „nike“ („победа“) и laos („луѓе“), така што може да се преведе како победник или оној што носи победа.
Божидар / Божана

Превод од грчки „Теодорос“ – „теос“ (Бог) + „дорон“ (подарок). Ова име го добивало детето кога родителите го чекале долго време, па конечно „Господ им го дал“. Исто така, името традиционално го добиваат децата родени на Божиќ или на овој празник, како и на Водици, а истото важи и за имињата изведени од него – Божа, Божанка, Божена, Боженка, Божимир, Божимирка, Божина, Божица…
Андреј / Андријана

Името доаѓа од грчкиот „Андреас“, што значи „храбар, мажествен“. Во различни варијанти, името е попyлаpно во сите европски јазици, благодарение на тоа што тоа било име на еден од дванаесетте апостоли, а во Македонија го добиваат децата родени околу 13 декември, кога се слави светиот апостол Андреј.
Стефан / Стефана

Името со грчко потекло и варијанта е грчкото име „Стефанос“ што значи „венец“ или „круна“. Во преносна смисла, името значи „оној што е крунисан, кој е овенчан“. Се дава на деца родени во јануари, околу празникот Свети Стефан, на 9 јануари. Варијации кај Македонците се и: Стево, Стева, Стева, Степа, Стефанија…
Василије / Василка

Василије е македонска варијанта на грчкото машко име кое доаѓа од грчкиот збор „basileios“, што значи „кралско“, „царско“. Може да го означува и растението босилек кое се смета за божји цвет и му се припишуваат многу благотворни својства. Ова име го добиваат децата родени во јануари, околу празникот Свети Василиј (на „стара“ Нова година) и околу Богојавление.

Јован / Јована

Името доаѓа од грчкиот „Ioan, Ioannes“ што значи „во милоста на Јехова“. Тоа е сеприсутно меѓу христијанскиот свет уште од древно време. Тоа е библиско и календарско име, а им се дава на децата родени на празникот Свети Јован Крстител на 20 јануари.

Снежана

Име кое е доста често во Македонија во оваа варијанта, но е познато и кај другите словенски народи во различна писмена форма но со исто значење. Името е изведено од „снег“ и машката варијанта главно е изгубена, но женската верзија сè уште е доста попyлаpна. На децата родени во текот на зимата им се дава да бидат нежни, убави, „бели како снег“.

Кристијан / Кристина

Името со грчко потекло е изведено од грчкиот „Χριστόc“ што значи „христијанин“. Различни варијанти на ова име се многу застапени во целиот христијански свет, а во Македонија ги добиваат децата родени околу Божиќ. Варијации се: Крстина, Христина, Крсте …

Претходна статијаБАБИНИОТ БУБРЕГ ГО СПАСИЛ ЖИВОТОТ НА СТЕФАН: „На списокот не постои прв или последен, туку компатибилен“
Следна статијаВО НЕДЕЛА РАЗБУДЕТЕ СЕ СО ОВИЕ ЗБОРОВИ: Празник на Светите Чудотворци, болните ги оздравува, а на здравите им го чува здравјето